Gülşen Yegen
  23-07-2021 22:00:00

BİR DÖNGÜ DAHA TAMAMLANIYOR

Ve dünya güneşin etrafındaki 365 gün 6 saatlik dönüşünü tamamlamak üzere. Bu da Sümerlilerin bulduğu ay takviminde yeni bir yılın başlangıcına geldiğimizi gösteriyor. Bu döngüyü durdurma şansımız olmadığına göre, bir süre sonra tarihleri belirtirken 2021 diyeceğiz.

Her yeni yıl gelirken bir önceki yılı kırpıp kırpıp yıldız yapmayız, yaşananları hafızamızda tutup,  doğrudan tarihin çöp kutusuna atarız. Gelecek olandan umutlarımız çoktur. Geçen yıl da öyleydi ama 2020 bize sürpriz yaptı, coronayı getirdi.

Bu yıl da yeni yıl hazırlıklarına başladık. Yılbaşı ağacımızı süsledik. Advent çelengimize mumlarımızı yerleştirdik. Yeni yılın olmazsa olmazı kokinalarımızı aldık, vazoya koyduk. Yeni yıl masamızı da hazırlayacağız ama evlerimizde. Varsa ailemizle, yalnız yaşıyorsak tek başımıza yemeğimizi yiyeceğiz. Bir dostumuzla paylaşamayacağız ne yazık ki. Eskiler ne demişler; “vardır bunda da bir hayır”…

Modern  !!! diye adlandırdığımız toplum yalnız yaşayanların sayısını artırdı. Covid 19 virüsü de bunu kaçınılmaz kıldı. Hay covid sülalesi ne diyeyim sana bilemiyorum.

Yine de biz umutlarımızı kaybetmeyelim. Umut…Neyse ki Pandora onu kaçırmamış kutusundan.

Biraz hayal kurayım. Belki yöneticilerimiz şeffaflıkla, olan tüm gerçekleri bize açıklarlar…da biz yeniden onlara güvenmeye başlarız.

Belki bilimin ne kadar önemli olduğunu anlar, bilim insanlarına gereken saygıyı gösteririz.

Belki sağlık çalışanlarının olmazsa olmazlarımızdan oldukları anlaşılır, onlara uygulanan şiddet azaltırız.

Belki öğretmenlerin nelerle uğraştığı anlaşılır, öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmeye başlar. Her ne kadar uzaktan eğitim bir model olsa da, uzaktan ancak öğretim yapılabiliyor (öğrenmeyi öğrenmiş olan için), eğitim kısmı kalıyor.

Belki bilimsel kurumların tu… kaka… olmadıkları anlaşılır, kapatılanlar yeniden açılır, yenileri eklenir.

Belki yasaklamanın çözüm olmadığı, bireysel bilincin gerekli olduğu kavranır.

Özellikle yalnız yaşayan yaşlılarımızın, tıpkı çocuklarımız gibi hepimizin kıymetlisi olduğu anlaşılır.

Belki sanatın ve sanatçının hayatımızda kapladığı yerin farkına varılır.

Dedim ya hayal kuralım diye, hayal işte.

2021 öyle bir gel ki, hayallerimizin gerçek olduğunu görelim.

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI