Neslihan Kalaycı
  09-07-2020 09:50:00

2020 MUTLU OLSUN TÜM EVRENE

“Yeni yıl yeni yıl yeni yıl yeni yıl
Bizlere kutlu olsun
Yeni yıl yeni yıl yeni yıl yen
i yıl
Sizlere mutlu olsun

Eski yıl sona erdi
Yepyeni bir yıl geldi
Bu yıl olsun mutlu bir yıl
Bu yıl olsun hey hey

Kardeşiz biz hepimiz
Bitmesin hiç sevgimiz
Aramızda dargınlık yok
Aramızda hey hey

Mutlu olsun insanlar
Mutlu olsun tüm evren
Yeni yılda hep birlikte
Yeni yılda hey hey”

Çocukluğumun şarkısı ile yeni bir yıla merhaba demek istedim. Bu şarkıyı yeni yılın bitimine son bir aya kala neredeyse her gün söyler dururdum. Özellikle de yeni yılın

Beklediğimiz akşam…

Bütün aile tam bir bayram havasında günler öncesinden yeni yıl hazırlıklarına başlardı. Çünkü yeni yıl umut demekti, yeni yıl barış demekti yeni yıl büyük ümitlere kapı ve sevinç demekti.

İlk önce yeni yıl kimin evinde toplanacağı kararı verilir. Ardından kim neler pişirecek ve neleri alacak imece usulü kimseyi maddi olarak zorlamayacak hazırlıklara başlanırdı. Evin en başköşesinde sıcak sobanın üstünde kestaneler patlatılırdı. Lahana ve yaprak sarmaları, keteler, su börekleri, meyveler, salatalar, kuruyemişler ve içecekler her evin bütçesine göre ayrılırdı. En önemlisi ise tombala, fırdöndü, iskambil kâğıtları bütün yıl boyunca saklandıkları yerden çıkarılırdı. Krapon kâğıtları ile perdeler, kapılar süslenir, balonlar, düdükler alınırdı. En az dört ya da beş aile bir araya gelirdi. Anneler, babalar, çoluk çocuk herkes ama herkes neşe dolu olurdu. Bütün sıkıntıların unutulduğu bir gün olurdu.

Siyah beyaz ekranların olduğu o dönemlerde TRT de çocukların söylediği “yeni yıl, yeni yıl” şarkısı ile başlardı. Yer sofraları, masalar her yer yemeklerle donatılır ve televizyona pür dikkat bakılırdı. Hele ki milli piyangonun çekileceği ve ardından dansöz Nesrin Topkapı’nın çıkacağı o ana kadar.

İşin özü bir olunurdu. Saat bir sonra ki güne doğru ilerlerken 10 dan geriye sayım işlemi başlar ve işte o an yeni yıla girildiği ilk dakikalar, herkes birbiri ile kucaklaşır. Mutlu, huzurlu, sağlıklı ve barış dolu bir yıl olması temennileri adeta havada uçuşurdu.

Bu kadar olumsuzların yaşandığı bir evrende umutların yeşereceğine her şeyin bir gün mutlaka mutlu sona kavuşacağına ve sımsıkı sarılacağına inancımı bunca yıldır hiç ama hiç yitirmedim.

Evrende her şey yerini ve zamanı bekler ve birbirini tetikler. Bunu da büyük bir incelikle ve titizlikle yapar.

İşte tam zamanı sağlıklı, bereketli, bolluk dolu ve barışın evrene yayılacağı bir yıl olsun 2020.

Hoş geldin 2020…

Sevgi ve Saygılarımla,  

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI