Gülşen Yegen
  Güncelleme: 28-03-2023 18:35:00   28-03-2023 18:34:00

BAHARIN MÜJDESİ

Baharın hediyesi Anemon...

       Nazlı nazlı salınarak

       Evreni renklerle beziyorsun

       Kısacık ömrünle ruhlara güzellik katıyorsun...

                                                                                                                                    

 

Günlerdir “Bahar geldi gül açıldı/Adalı kız” şarkısı dilimden düşmüyor, sürekli mırıldanıyorum. Teoman Alpay hem sözlerini yazmış hem de bestelemiş. Cemreler tamamlanınca baharın gelmekte olduğunu biliriz. Ardından ekinkos gelir, 21 Mart… Nevruz… Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası listesinde 12 ayrı ülkenin ortak bayramı olarak UNESCO tarafından tescillenmiş Nevruz veya Nevroz. 

Baharın gelmesiyle Tanrıça İanna eşi Dumuzi’ye, Tanrıça Demeter biricik kızı Persephone’ye kavuşur. Elbette bu anne-kız kavuşması, tanrıların yeniden evliliği şenliklerle kutlanır. Kutlamalara doğa da eşlik eder.  Çayır çimen yeşilin en güzel tonlarıyla bezenmeye başlar. Kır çiçekleri boy verir. Önce anemonlar kırmızı, mor, pembe, beyaz renkleriyle yeşillikler arasından gülümsemeye başlar. Ardından gelincikler kırmızıyla bezer her yeri. Beyaz papatyalar “hadi artık tacınızı yapın ve başınıza takın” der bize.

Bütün kır çiçekleri her yıl yeniden, yeniden, yeniden doğar. Kısacık ömürlerinde ruhumuzu şenlendirmek, sağaltmak için sabırla doğacakları zamanı bekler, “siz devam edin, yine güzellik getirdim” diyerek, çirkinleştirme çabamıza rağmen inatla güzellik saçarlar.

Fethiye ile ilgili sözlü tarih çalışması sırasında bir çınarımız, geçmiş yıllarda yerel halkın anemonları görmek için kırlara gittiğini, tabiri caizse ser-ü sefâ ettiklerini söylemişti. Elbette bu güzelliği görmek, ruhlarını doyurmak isteyenlerin yapacakları en doğal şey budur.

Anemon (Anemone coronaria) farklı isimlerle de anılıyor. Düğün çiçeğigiller familyasından, nemli toprağı ve güneşi seven bir tür. Taçlı dağ lalesi, pampal gibi isimlerle de biliniyor.  Şubat ve mayıs ayları arasında ruhlarımızı şenlendirmek için arz-ı endam eyliyor. Halk arasında güllale (anemon hortensis) denilen türü,  büyük yapraklı çiçekleriyle farklı topraklarını süslüyor. Kadim Anadolu anemonların 6 türüne ev sahipliği yapıyor. Güneşli ve yarı gölge, nemli toprakları, bir sonraki yıl yine güzellikle doldurmak, ruhlarımızı sağaltmak için tohumları ve yumrularıyla donatıyor.

Kadim Anadolu toprakları… Doğanın canlanışı, baharın kutlanışı bile renk cümbüşü sende. Anemonlar, gelincikler, papatyalar, Kıbrıs akasyaları ruhumuza neşe, gözümüze güzelliklerini sunuyor.

Tanrıça İanna ve Demeter’in sevincini paylaşıyoruz.

Hoş geldin bahar…

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI