Jan Paçal
  Güncelleme: 15-10-2021 12:15:00   14-10-2021 21:27:00

GOOGLE HAZRETLERİ

Google Hazretleri bugün bizlerden ne ister? Nasıl davranmalı? Nasıl yazmalı? Google sisteminin çevresinde dönebilmek için hangi etik kurallardan vazgeçmeliyiz? Edebiyatı bile alt üst edip Google Hazretleri'nin hizmetine beş para etmez metinleri nasıl sıralamalıyız? Veya özgün değeri olan dahası muhteşem metinleri nasıl beş para etmez hale getirmeli ve okuyucuyu gıcık etmeliyiz.

Okuyucu gıcık olsa da küfretse de Hz Google memnun ise problem yok demektir. Yarış bu, patronların patronu ne derse o olur.

Hepimizin bildiği daha doğrusu yaşamak zorunda kaldığı Google Hazretleri kurduğu sistemin kurallarını yine değiştirdi. Google buyurdu ki bu kez bu şekilde yarışacaksınız; Anahtar kelimelerinizi iyi tespit edip edepli kullanın yoksa sizi görmem bile…

Eh bizde yan sanayi ve çarpma çırpma konusunda en acayip ülkelerden biri olduğumuz için Google Hazretleri’nin bu yeni dayattığı sistemi delmek için kollar sıvandı. İşin en kötüsü her zaman en önde olma yarışı içinde olan haber siteleri de ister istemez harekete geçti. Google Hazretleri’nin dayattığı konulara özel anahtar kelimeler hızla haberlerde de kendini göstermeye başladı. Amaç arama motorlarında en üst sıralarda yer alabilmek.

Okuyucu salak ya Google Hazretleri’nin bu dayatmasını tilki kurnazlığı ile kullanan mecralardan keyif alacak; Prestiji yerlerde sürünen ve sürünecek olan sitelere bağımlı olacak.

Kurnazlıkla Google Hazretleri’ni atlatıp üst sıralara tırmanan yayın organlarının yarattığı kirlilik siz arama yaparken sadece işinizi zorlaştıracak. İnsan gibi habere,  (Adam gibi yazacaktım ama cinsiyet ayrımcılığı şeklinde anlaşılmasın diye insan diyorum), insan gibi üretilmiş eserlere, bilgi yığınlarına ulaşmanız zorlaşacak. Tabi Hz Google edepli kullanın uyarısını yapıyor, eşeğin şeyine su kaçırmayın da diyor, diyor da diyor, uyarıyor da uyarıyor. Ancak bir bakıyorsunuz asla dikkate almayacağınız kaynaklar üst sıralar dikiliyor.

Soruyorum şimdi bende Google Hazretlerine, tek tip ve makineleşmiş bir insanlık istediğiniz için mi böyle bir oyun kurdunuz? İnsanlığın kullandığı kelime sayısını azaltıp, otur kalk, git gel, ye yeme, al alma gibi basit ama işlevsel kelimelere mahkûm ederek düşün sistemlerini geriletmek mi niyetindesiniz?

Eyyy Hazreti Google, senin üst sıralarında yer alması gereken sayfalar, özellikle haber edebiyat ve türevlerinde, etik olarak mükemmeli yakalamış doğru yaklaşım ve anlatım sunan belgeler olmalı. Anahtar kelimeleri doğru kullanmış, sözde iyi bir seo işi çıkartılmış anlamsızlıklar silsilesi değil.

Bu arada bu makalenin ana  anahtar kelimesi olan Google (Bunu saymaz isem) 14 kez kullanmış. Nasıl oldu mu Hz Google. 16 oldu…

 

Saygılar….

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI