gaziantep escort
Metin Gülbay
  27-05-2022 16:46:00

ZAMAN AKIP GİDER Mİ?

Bir kara delik o kadar büyük bir çekim gücüne sahiptir ki zamanı bile durdurur. Tabii ki Dünya bir kara deliğin kenarında duramaz.


 

Gelmiş geçmiş en zor soru nedir diye sorsalar "zaman nedir sorusudur" derim. Çünkü halen yanıtı bulunabilmiş değil. Herkesin bir tanımı var tabii ancak ortaklaşılan bir tanımı yok. Başlıktaki soruya yanıt verecek olursam, hayır zaman akıp giden bir şey değildir. Biraz sonra göreceksiniz...

Önce zaman denilen şeyin nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Zaman niye ölçülmeye çalışıldı?

İnsanların tarih boyunca çeşitli yöntemlerle ölçmeye çalıştıkları zaman, başlarda onlar için yalnızca karın, yağmurun, soğuk ve sıcağın olacağı dönemi bilmek anlamına geliyordu. Yağmur, kar, sıcak, soğuk insanlar için öncelikle barınma, göç etme, ekinleri biçme dönemlerini oluşturuyordu. Bu dönemlere daha sonra mevsim adları verildi ve birbirinden ayrılması sağlandı. Ama sonra daha küçük dönemler de önem kazanmaya başladı. O zaman mevsimler aylara, aylar haftalara, haftalar günlere, günler saatlere, saatler dakikalara bölünmeye başladı. Yani zaman aralıklarının daralması ve bunlara adlar verilmesi, tamamen insanların gereksinimleriyle ilgili olarak ortaya çıktı. Böylece insanlar takvimler yapmaya başladı. "Yılları ve günleri ilk olarak birimlere bölenler Sumerlerdir. Mısırlılarla  devam eden zamanı doğru ölçme çalışmaları, Yunan ve Roma medeniyetlerinde iyice geliştirilmiştir. Eski Mısır rahiplerine göre zaman; enerjinin yok oluşu ya da bir diğer anlamı ile enerjinin dönüşüm sürecidir ve sonsuz olan Tanrı'yı simgeler." (1)

Görüldüğü gibi zamanı tanrılar ile ilişkilendirmeye kadar varır iş. Anlayamadığımız her şeyde olduğu gibi.

"Zamanı değil"

En çok kullandığımız deyimlerden biri değil mi! Çünkü her şeyin bir zamanı olduğuna inanırız hatta biliriz. Örneğin ölmekte olan birine hayatı boyunca ne kadar kötülük yaptığı söylenmez, çünkü zamanı değildir. Bir de bu deyime eşlik eden "yeri değil" deyimi vardır. Bazen ikisi birlikte kullanılır. "Yeri ve zamanı değil."

Zamanı bilmek işte bu kadar önemlidir. Ancak çoğu kez zamanında bir şey yapmayız, söylemeyiz, düşünmeyiz. Yani hata yapmış oluruz. "Keşke o zaman söyleseydim", "keşke orada olabilseydim", yakınmaları kaçırılmış, yanlış kullanılmış zamanların ifadeleridir.

Zaman ve görelilik kuramı

Fizikte zaman t harfiyle ifade edilir ve çoğumuz t'nin Time'ın kısaltılmışı olduğunu sanırız. Oysa bu, Latince zaman anlamına gelen tempus kelimesinin baş harfidir. Tabii ki Latince'de de zaman anlamına gelir.

"Aristo'ya göre zaman hareket eseri ortaya çıkmıştır o halde zaman hareketin ürünüdür. Bu görelilikte de böyle denilebilir... Planck zamanı denilen saniyenin 10−43'ünden daha kısa olan süre, fizikçilerce içinde bulunduğumuz 3+1 boyutlu uzayın sınırı ve kara delik ortamının başlangıcı olarak kabul edilir."(1)

Bugün zamanı ölçmek için atomlar kullanılıyor. Örneğin "stronsiyum atom saati o kadar hassastır ki, Büyük Patlama’dan beri (yaklaşık 14 milyar yıldan beri) çalışıyor olsaydı bugün zamanı 1 saniyeden daha az bir hata ile gösteriyor olurdu.

"Günümüzde pek çok standart enstitüsü atom saatleri ağlarına sahiptir ve bu saatler her gün saniyenin milyarda biri hassasiyetle senkronize edilir. 1967 yılından beri sezyum-133 atomlarının iki enerji seviyesi arasındaki geçiş frekansı 9.192.631.770 Hz (s-1) olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle sezyum-133 atomları tarafından yayılan ışığın elektrik ve manyetik alanları saniyede 9.192.631.770 kez salınır. Bu zaman standardına sezyum standardı denir." (2)

Türkçesini söyleyelim, sezyum-133 atomu saniyede 9 milyar 192 milyon 631 bin 770 kez titreşir. Bilim insanları işte bu titreşme sayısının olduğu zamana "bir saniye" diyor.

Işık hızı zaman ilişkisi

Bir uzay aracı, yani bir madde, ışık hızına yaklaşan bir hızda hareket ederse zaman yavaşlar, durma noktasına gelir, eğer ışık hızına ulaşılırsa zaman tamamen durur, ışık hızı aşılırsa zaman tersine  akar. Çünkü takyon denilen atom altı parçacıklar ışıktan hızlı hareket eder. Bu da zamanın geçmişe doğru akması anlamına gelir. Biraz daha açalım bu konuyu. Çünkü zamanda ileriye veya geriye gidilebilir mi gibi herkesi meraklandıran bilgiler içeriyor.

Biz her şeyi üzerine ışık düştüğü zaman görürüz. Yani hiçbir şeyi göremediğimiz karanlıkta üzerine ışık düşecek hiçbir şey de yoktur. Ölçeği büyütelim ve uzaya bakalım. Gördüğümüz her şey aydınlatılmış yani üzerine ışık düşmüş ya da ışık üreten maddelerdir. En başta göktaşları, gezegenler, yıldızlar, galaksiler birer madde veya birçok maddenin bir araya geldiği yığınlardır. Örneğin galaksi kümeleri gibi...

Işık saniyede yaklaşık 300 bin km hızla hareket eder. Güneş ışığının bize ulaşması sekiz dakikayı biraz geçer. Aramızdaki yaklaşık 150 milyon kilometreyi aşması için ışığın sekiz dakika yolculuk etmesi gerekir. Şimdi düşünün Güneş bir ampul olsa ve o ampul kapatılsa biz bunu ancak sekiz dakika sonra algılayabiliriz. Çünkü sekiz dakika önce yola çıkan ışığın bize ulaşabilmesi için daha sekiz dakikalık yolu vardır. Peki yüz ışık yılı uzaktaki bir yıldızı düşünün. O yıldızı biz saçtığı ışıktan dolayı görürüz. Diyelim ki yıldız patladı, biz patladığı anı görebilir miyiz, hayır tabii ki, tam yüz yıl sonra patlama anındaki görüntüler bize ulaşabilir.

Güneşe 150 milyon kilometre uzaktayız ama Neptün 4,5 milyar kilometre uzakta. Yani bizden otuz kat daha uzak. Bize sekiz dakikada ulaşan Güneş ışığı Neptün'e 250 dakika sonra ulaşır. Aynı ışıktır her iki gezegene de ulaşan. Dünyadakilerin sekiz dakika sonra algıladığı olayı Neptün'de yaşayanlar (olsa) 250 dakika sonra algılayabilir ancak. Işık bir maddedir ve deyim yerindeyse minicik paketler halinde yolculuk eder. Bu görüntüler kaybolmaz sonsuza kadar, evrenin sonuna kadar gider.

Burası çok önemli!

Fizikçiler diyor ki biz ışıktan daha hızla hareket edebilseydik geçmişi görebilirdik. Yani geçmişe yolculuk yapabilirdik. Hani dedik ya aynı görüntüler yani ışık paketleri hiç bozulmadan evrenin sonuna kadar gider diye. İşte biz ışıktan hızlı hareket etseydik o görüntüleri görebilirdik yani eskiden yola çıkmış ışıkları. Çünkü ışık saniyede 300 bin kilometre hızla hareket ediyorken biz ondan hızlı olduğumuz için uzayda o görüntüleri yakalayabilirdik. Tabii buna şimdilik bir engel var, ışık hızını bırakın aşmayı yaklaştığımız anda kütlemiz yok oluyor kuramsal olarak.

Diyelim bize yüz milyon ışık yılı uzaktaki bir galaksiye ışıktan hızlı olarak seyahat ediyoruz. O galakside neler olduğunu Dünyada bıraktığımız arkadaşlarımızdan binlerce, milyonlarca yıl önce görebiliriz. Yani o galaksiye yaklaştıkça, diyelim bir iki saatte yaklaşacağız, bizim o anda göreceğim şeyleri Dünyadakiler yüz milyon yıl sonra görebilecekler.

Bir başka deney daha yapalım. Diyelim ki ışık hızıyla Ankara'dan uzaklaşıyoruz ama hayal bu değil mi, teleskopumuzla her an Ankara'yı görebiliyoruz. Işık hızıyla on yıl gitsek Ankara'nın görüntüsü değişir mi? Değişmez, çünkü Ankara'dan bize yansıyan ışıkla aynı hızda gittiğimiz için Ankara'nın güncel görüntüleri bize asla ulaşamaz, biz Ankara'yı on yıl önceki haliyle görürüz hep. Sonsuza kadar ışık hızıyla sürse yolculuğumuz, Ankara'yı hep aynı biçimde görürüz.

Fantezi çok bu konuda ama hepsi de uyduruk şeyler değil. Bugünün kuramları yarının bilimsel verileri oluyor çünkü. 1900 yılında kendilerine bilim insanı denen kişilerden bazıları demirin havadan ağır olduğunu bu yüzden demirden , metalden yapılan bir şeyin uçamayacağını ileri sürüyordu. Çok değil üç yıl sonra Wright Kardeşler ilk motorlu araçla uçmayı başardı. Demek ki hayal etmek boş işlerle uğraşmak anlamına gelmiyor.

Kara delik zaman bağlantısı

Bu ara başlığı koydum ama aslında kütle  çekimiyle zamanın bağlantısı daha doğru bir deyim olurdu. Zaman kütle çekimiyle bağlantılıdır. Nasıl mı? Kütle çekimi ki biz ona Dünya'da yer çekimi diyoruz, ne kadar güçlü olursa zaman da o kadar yavaşlar. Diyelim gezegenimizden yüz kat daha güçlü bir gezegende olsak, zaman orada çok daha yavaştır.

Kütle çekiminin sonsuza ulaştığı yerler vardır uzayda: Kara delikler. Güneşten yedi, sekiz kat büyük bazı yıldızlar enerjisini tükettiğinde patlar ve içine çökmeye başlar, bu çökme işlemi o kadar büyük olur ki yıldızı oluşturan atomlar birbiri üzerine biner. Bu da o yıldızın çekim gücünün inanılmaz ölçüde büyümesine yol açar. O kadar büyüktür ki bu çekim gücü, yanında yöresinde ne varsa çekip yuttuğu gibi yanından geçen ışığı da, hatta kendi ışığı dahil, yutar, ışık da çekim gücünün etkisiyle dışarı çıkamaz.

Pek hayal edemediniz değil mi? 10 milyon kilometre çapındaki bir yıldızın bu hikayedeki ana aktör olduğunu düşünün, kara deliğe dönüşen patlama sürecinden sonra bu kütlenin çapı bin kilometreye düşer. Yıldızı oluşturan atomlar kadar birbirine çok yaklaşır, sonunda bir misket hacmindeki madde on ton gelir. Bunun çekim gücünün ne olabileceğini anlamak için de bu misketi dört ucundan gerilmiş bir çarşafın üzerine bıraktığımızı hayal edin. Çarşaf hangi biçimi alır acaba? Alt ucu bir santim çapında, üst ucu ise diyelim 300 santimetre çapında olan bir huniye dönüşür değil mi? Şimdi misketin bin kilometre çapında olduğunu düşünün. İşte kara delikler uzayı ve tabii ki zamanı da böylesine büker. Bir kara deliğin yanında sağlam biçimde durabildiğimizi hayal edin. Tabii ki duramazsınız ama hayal değil mi sonuçta durabildiğimizi varsayın. O anda zaman sizin için durur. Kütle çekiminin inanılmaz düzeyi zamanı da durdurur.

Uzayda böyle oluşumlar vardır ki yukarıdan beri söylediğim gibi bunlara kara delik deniyor. Her galaksinin merkezinde böyle bir kara delik var. Bu konudan daha önceki bir yazımda söz etmiştim. Samanyolu'nun merkezinde de dev bir kara delik var ancak bilinen en büyüğü o değil. Ancak tek de değil. Gökadamızda başka kara delikler de var. Hatta bunların sayısının milyarlara ulaştığını düşünen bilim insanları var.

Ölümsüz olmak isteyenlerin bir kara deliğin kenarına gitmelerinde yarar var. Orada hiç ölmezler ama tabii yaşadıklarının da farkına varamazlar çünkü zaman durduğu için algılamaları da durur herhalde. Ama yine de bir tüyo vereyim dedim, karar sizin tabii ki.

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir hafta sonu dilerim.

1 https://tr.wikipedia.org/wiki/Zaman

2 https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/atom-saatleri-nasil-calisir#:~:text=Ba%C5%9Fka%20bir%20deyi%C5%9Fle%20sezyum%2D133,teknolojilerde%20ve%20bilimsel%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmalarda%20yararlan%C4%B1l%C4%B1r.

 

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 29 25 1 3 64 17 78 +47
2 Fenerbahçe 29 24 1 4 76 23 76 +53
3 Trabzonspor 29 15 10 4 49 37 49 +12
4 Beşiktaş 28 14 10 4 39 32 46 +7
5 Kasımpaşa 29 12 10 7 50 51 43 -1
6 Başakşehir FK 29 12 11 6 37 33 42 +4
7 Çaykur Rizespor 29 11 12 6 33 46 39 -13
8 Antalyaspor 29 9 9 11 33 32 38 +1
9 Sivasspor 29 9 9 11 35 39 38 -4
10 Adana Demirspor 29 8 9 12 42 38 36 +4
11 Samsunspor 29 10 13 6 35 38 36 -3
12 Alanyaspor 29 8 9 12 37 42 36 -5
13 Kayserispor 29 10 10 9 36 42 36 -6
14 Konyaspor 29 7 11 11 30 41 32 -11
15 MKE Ankaragücü 29 6 11 12 34 38 30 -4
16 Hatayspor 29 6 11 12 33 40 30 -7
17 Fatih Karagümrük 29 7 14 8 33 37 29 -4
18 Gaziantep FK 28 7 14 7 31 41 28 -10
19 Pendikspor 29 6 15 8 33 61 26 -28
20 İstanbulspor 29 3 19 7 22 54 13 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 26 20 5 1 61 21 61 +40
2 Göztepe 26 17 5 4 45 15 55 +30
3 Kocaelispor 26 13 7 6 39 29 45 +10
4 Sakaryaspor 26 12 6 8 39 28 44 +11
5 Bodrumspor 26 12 7 7 34 18 43 +16
6 Çorum FK 26 12 8 6 40 25 42 +15
7 Boluspor 26 12 8 6 25 27 42 -2
8 Bandırmaspor 26 11 7 8 35 21 41 +14
9 Gençlerbirliği 26 9 7 10 29 26 37 +3
10 Erzurumspor FK 26 9 7 10 25 21 34 +4
11 Keçiörengücü 26 8 11 7 24 33 31 -9
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Tuzlaspor 26 7 13 6 26 42 27 -16
15 Adanaspor 26 8 15 3 21 38 27 -17
16 Şanlıurfaspor 26 5 12 9 17 30 24 -13
17 Altay 26 5 18 3 12 53 15 -41
18 Giresunspor 26 2 20 4 12 49 7 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 28 20 4 4 63 24 64 +39
2 Van Spor FK 28 18 5 5 45 29 59 +16
3 Bucaspor 1928 28 16 3 9 40 17 57 +23
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 29 15 5 9 42 22 54 +20
5 1461 Trabzon FK 28 15 6 7 52 29 52 +23
6 Ankaraspor 29 13 6 10 37 25 49 +12
7 Ankara Demirspor 28 13 12 3 34 31 42 +3
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 28 12 12 4 33 28 40 +5
9 Diyarbekir Spor 28 11 10 7 31 27 40 +4
10 Karacabey Belediye Spor 29 10 10 9 28 26 39 +2
11 Nazilli Belediyespor 29 10 12 7 35 46 34 -11
12 Hes İlaç Afyonspor 28 8 11 9 17 27 33 -10
13 Kırklarelispor 29 8 12 9 22 34 33 -12
14 Altınordu 28 7 11 10 31 28 31 +3
15 Serik Belediyespor 29 7 12 10 22 31 31 -9
16 Zonguldak Kömürspor 28 6 15 7 27 48 22 -21
17 Kırşehir Futbol SK 29 5 18 6 26 55 21 -29
18 Bursaspor 28 4 16 8 20 47 17 -27
19 Adıyaman FK 29 3 21 5 19 50 14 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 21 16 1 4 43 9 52 +34
2 Aliağa Futbol A.Ş. 22 15 0 7 38 11 52 +27
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 22 11 5 6 27 17 39 +10
4 52 Orduspor FK 22 11 6 5 28 20 38 +8
5 Edirnespor 21 10 7 4 34 20 34 +14
6 K.Çekmece Sinopspor 22 9 7 6 32 21 33 +11
7 İnegöl Kafkas GK 21 8 6 7 23 23 31 0
8 Artvin Hopaspor 21 7 7 7 26 20 28 +6
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 22 8 10 4 20 31 28 -11
11 Talasgücü Belediyespor 22 8 13 1 24 36 25 -12
12 Kırıkkalegücü FK 21 5 11 5 13 26 20 -13
13 Gümüşhanespor 22 3 10 9 14 33 18 -19
14 Malatya Arguvanspor 21 2 15 4 9 33 10 -24
15 Tarsus İdman Yurdu 21 2 16 3 14 48 9 -34
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Gaziantep FK vs Beşiktaş
 15/03/2024 Fatih Karagümrük vs Konyaspor
 15/03/2024 Pendikspor vs İstanbulspor
 16/03/2024 Alanyaspor vs Kayserispor
 16/03/2024 MKE Ankaragücü vs Başakşehir FK
 16/03/2024 Adana Demirspor vs Sivasspor
 16/03/2024 Beşiktaş vs Antalyaspor
 17/03/2024 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 17/03/2024 Hatayspor vs Samsunspor
 17/03/2024 Kasımpaşa vs Galatasaray
 17/03/2024 Kasımpaşa - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 17 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 17/03/2024 Trabzonspor - Fenerbahçe Fenerbahçe ligdeki son 18 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Manisa FK vs Ümraniyespor
 15/03/2024 Gençlerbirliği vs Kocaelispor
 16/03/2024 Bandırmaspor vs Eyüpspor
 16/03/2024 Çorum FK vs Manisa FK
 16/03/2024 Göztepe vs Keçiörengücü
 17/03/2024 Bodrum FK vs Boluspor
 17/03/2024 Erzurumspor FK vs Tuzlaspor
 17/03/2024 Giresunspor vs Şanlıurfaspor
 17/03/2024 Ümraniyespor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 1461 Trabzon FK vs Altınordu
 17/03/2024 Diyarbekir Spor vs Karacabey Belediye Spor
 17/03/2024 Esenler Erokspor vs Nazilli Belediyespor
 17/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankaraspor
 17/03/2024 Kırklarelispor vs Ankara Demirspor
 17/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Bursaspor
 17/03/2024 Serik Belediyespor vs Bucaspor 1928
 17/03/2024 Van Spor FK vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 17/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Kepezspor FAŞ
 16/03/2024 52 Orduspor FK vs Edirnespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor vs Kırıkkalegücü FK
 17/03/2024 Malatya Arguvanspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 17/03/2024 Mardin 1969 Spor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 17/03/2024 Talasgücü Belediyespor vs İnegöl Kafkas GK
 17/03/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Gümüşhanespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI