gaziantep escort
Metin Gülbay
  10-06-2022 21:30:00

"KAYI BOYU" BİR MASALMIŞ!

Osmangazi türbesi Bursa'dadır. Vasiyeti üzerine Bursa’nın fethinden sonra “Gümüşlü Kümbet“ olarak bilinen Sainte Elie adlı Bizans Manastırı'nın şapeli üzerine inşa edilen türbeye gömülmüştür.


Aslında yanıtı verilmiş bir soru bu ancak sanırım herkesin pek haberi yok. Çünkü kimse gerçeklerle ilgilenmiyor, efsaneleri daha çok seviyor. Efsaneleri kim sevmez ki! Masal gibi dinlersiniz ki zaten  birbirlerinden farkları yoktur. Ancak tarihi bilgi yerine efsaneleri koyarsanız o zaman yanlış yapmış olursunuz. Çünkü efsanelerde her şey mümkündür ama tarihte her şey mümkün değildir. Hiçbir şeyi eğip bükemezsiniz, çünkü tarih yaşanmış ve bitmiştir, gerçek ne yaşanmış ise odur.

Osmanlıların bize tüm öğrenim yaşamımızda öğretildiği gibi Kayı boyundan olduğu bilgisi gerçek bir bilgi değil bir masaldır, aslı astarı yoktur. Buna ilişkin otorite kabul edilen tarihçilerin görüşlerini aktaracağım size. İsterseniz 21.yüzyılda Türkiye'de Osmanlı denince akla gelen ilk tarihçi olan Halil İnalcık ile başlayalım. 21.yüzyıla özellikle vurgu yaptım, çünkü 20. yüzyılda tabii ki başka otoriteler de vardı. İnalcık Habertürk ekranlarında 2009 yılında Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın o hafta birlikte sundukları Teke tek programında şunları söyledi.

Tarih-i Āl-i Selçuk niye yazıldı?

"Osmanlı hanedanı menşei belli değildir.Kendileri de söylüyorlar, bir aşiretten falan türemedir. Fakat Timur Cengiz hanedanından, (yani, M.G.) atalarından biriyle evli olduğu için kendini küregen yani Cengiz hanedanının damadı olarak (lanse ediyor, M.G.) Onun bütün siyasi faaliyetleri İlhanlı yani Moğol devletini yakın doğuda ihya etmekti. Anadolu'ya İlhanlılar hākimdi biliyorsunuz. Timur'un oğlu Şahruh 2.Murad'ı küçük gördü, tehdit etti hatta ona hilat gönderdi, bir bağlılık sembolü olarak. 'Bu hilatı giy'  dedi. 2.Murad giydi hilatı, korktu çünkü. Şahruh Doğu Anadolu'ya gelmişti ordusuyla. O zaman Osmanlılar dediler ki, biz kendi neslimizi yüceltelim, onun için Yazıcızade Ali Tevarih-i Āl-i Selçuk'ta Osmanlıları Oğuz Han'ın büyük oğlu Günhan'ın soyundan getiriyor. Onun oğlu da Kayı'dır. Osmanlı'yı Kayı kabilesine bağlayarak Osmanlıların Oğuz Han'ın neslinden geldiğini ispat etmek istedi. Ancak bu, 2.Murad zamanındadır. (2.Murad Fatih'in babasıdır, M.G.) Siyasi bir rekabet neticesindedir. Ve bu Kayı nazariyesi tamamen masaldır. Tamamen siyasi bir maksatla yazılmıştır. Bunu da bu fakir yazdı." (1)

Aslında İnalcık bu görüşünü Has Bağçede Ayş-u Tarab: Nedimler, Şairler, Mutribler adlı yapıtında dile getirmişti.

"Yazıcızade Ali, Tarih-i Āl-i Selçuk veya Oğuzname'yi, 2.Murad emriyle yazmıştır. Bu nokta, Oğuzculuk akımının hanedan tarafından benimsenmiş olduğuna işarettir. Fakat 2.Murad, neden kendi soyunu Oğuz Han'a bağlamak ihtiyacını duymuştur? Bu iddia, Timurluların, Osmanlıları bağımlı bir hanedan gibi görmelerine karşı, tamamıyla siyasi bir tepkiden kaynaklanmaktadır." (2)

İnalcık bu açıklamadan sonra o dönemdeki gelişmeleri aktararak Osmanlıların kendilerine bir soy kütüğü aramalarının nedenlerini ortaya koyar:

"İlkin, batı (Anadolu, M.G.) uc bölgesinde Moğollara karşı Türkmen direncinin zamanla nasıl güçlendiğini hatırlatalım: evvela, 1231'de Harezmşah Devleti'nin Moğol saldırısı karşısında çöküşü ve Azerbaycan'dan 'kalabalık Türkmen topluluklarının' Anadolu'ya kaçıp gelmeleri, Anadolu'nun etnik çehresine derin bir değişiklik getirmiş, özellikle batı uc bölgelerinde Moğol ve Fars'a karşı Türkmenlik bilinci, Türkçecilik gündeme gelmişti. Curmagun kumandasında aileleriyle gelen Moğol tümenleri, Azerbaycan'da Mogan ve Arran ovalarında yerleşerek Türkmenleri batıya sürmüştü. (İnalcık bu savlarını tarihçi Faruk Sümer'e dayandırır, M.G.) Anadolu Selçuk Sultanı 1.Alâeddîn Keykubâd bu Moğol tehdidi karşısında, batı ucunda Bizanslı Laskaridlere karşı mücadelesine son vererek (1231), Konya'ya dönmüş, sıkı savunma önlemleri almaya başlamış, akıp gelen Türkmenleri uca, Bizans'a karşı batıdaki sınır bölgesinde yerleştirmişti." (3)

Uzun oluyor ama devam edeceğim çünkü tarihsel gelişmeler bilinmeden siyasi nedenler, siyasi nedenler bilinmeden de Osmanlıların neden kendilerine soylu/kutsal bir geçmiş aradıkları sorusu yanıtlanamıyor. Kutsal sözcüğünü "irdelenemez ve kimsenin itiraz edemeyeceği" anlamında kullanıyorum. Öyle bir geçmiş yaratılmalı ki kimse sorgulayamasın.

Devam edelim Halil İnalcık'ın anlattıklarına.

"İkinci olarak, Timur'un ve oğullarının Anadolu Beylikleri, bu arada Osmanlılar üzerinde egemenlik iddialarına bir göz atalım: Timur, Anadolu'yu terk etmeden önce, Osmanlı çelebiler dahil küçük büyük tüm hanedan mensuplarına yarlıglar vererek kendi egemenliği altında olduklarını bildirdi. Bu arada, birer yarlıg ile Süleyman Çelebi'ye Rum-ili'ni, Amasya bölgesini Çelebi Mehemmed'e tanıdı. Mehemmed, Bursa'da darb olunan 806 (1403-1404) tarihli sikkesinde, 'Muhammed b.Bayezid Han' unvanıyla beraber 'Demir Han Gürkan' unvanlarını kullanarak, Timur'un egemenliğini tanıdığını  resmen ilan etmiş oldu. Timur'un Anadolu'yu terk ettikten iki yıl sonra ölümü (1405) ve ülkesinde vārisler arasında baş gösteren kargaşa yüzünden Anadolu beyleri gerçekte bağımsız duruma geldi. Şahruh (1404-1447) tahta sağlamca yerleşince, Doğu Anadolu'ya seferlerinde babası Timur'un Anadolu'da kurduğu statüyü geri getirmeye karar verdi, Osmanlıları tehdit etti. Semerkand'da esir bulunan Osmanlı şehzadesi Mustafa'yı Sultan Mehemmed'e karşı gönderdi. Yeni bir Timur istilasından korkan Sultan Mehemmed, Şahruh'un tābi'i (fermān-ber) olduğunu bildirerek, fırtınayı savmak istedi. Doğu Anadolu'yu istilâ edip Karakoyunluları cezalandıran Şahruh, duruma hākimdi. 2.Murad, Mustafa'ya karşı tehlikeli bir mücadeleden (1421-22) sonra onu güçlükle bertaraf edebildi. Şahruh, 1429'da büyük bir ordu ile Karakoyunlulara karşı tekrar Doğu Anadolu'da göründü. Timur zamanında bağımsızlıklarını kazanan Türkmen hanedanları Osmanlı'ya karşı kendisini beklediklerini bildirdiler. 2.Murad, ona karşı Memluk Sultanlığı, Karakoyunlular ve Altın Orda ile diplomatik ilişkilere girerek ortak bir cephe kurmaya çalıştı. Fakat sonunda, Şahruh'un ölümüne dek (1447) kendisine bağımlılığını tanıyarak tehlikeyi uzaklaştırmaya çalıştı." (4)

Araya girip bildiğimiz tarihin ne kadar yanlış öğretildiğini de hatırlayalım. Tarihte farklı şeyler olmuşken bize bunlar hiç anlatılmadı. Şimdi öğreniyoruz ki Osmanlı sultanı 2.Murad 1421'den 1447 yılına kadar Moğolların bağımlısı olmayı kabul etmiş. Osmanlı Devleti 26 yıl boyunca bağımsız değil Moğollara bağımlı bir devletmiş. 

İzninizle kafamı kurcalayan bir soruyu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz (Fatih) 2.Mehmet iki kez tahta geçti. Birincisi 1444 ile 1446 yılları arasında sonra da 1451 yılında. İlk tahta çıkışında Osmanlı Devleti Moğol İlhanlı Devleti'nin bağımlısı durumundaydı, acaba diyorum 2.Mehmed'in ilk tahta çıkışının bu kadar kısa sürmesinde Moğollar'ın etkisi olmuş mudur? Tabii dolaylı olarak, çünkü 2.Murad oğlunun Moğollar'ı kızdıracak bir şey yapmasından korkmuş olabilir ya da 2.Mehmed kendine güvenememiş olabilir. Bu soru yanıt bekliyor, kim bilir belki de hiç ilgisi yoktur. Milliyetçi tarihçiler 2.Mehmed'in tahta çıkıp sonra da bırakmasını "Osmanlı tahtına küçük yaşta birinin çıkması, Avrupa ülkelerini bir kez daha bu ülke topraklarına yöneltti" biçiminde açıklıyor. Osmanlı'yı tehdit eden en büyük tehlike batıdan değil doğudan geliyormuş aslına bakarsanız. Bu açıklamanın doğru olmadığını düşünüyorum ama dediğim gibi belki de hiç ilgisi yoktur.

Her neyse Halil İnalcık'tan aktarmaya devam edelim...

"Özetle, Timurluların Osmanlı sultanını bağımlı tutma girişimleri, Osmanlılarda Oğuzculuk akımının ortaya çıkmasının başlıca nedenidir. Bu siyaset, Osmanlı hanedanının Oğuz Han neslinden geldiği, soyca egemenlik hakkı itibariyle Moğollar'dan ve Timurlulardan üstün olduğu biçiminde ifade edilmiş, iddia ilk kez Yazıcızāde Ali'nin Tarih-i Āl-i Selçuk adlı eserinde kuvvetle savunulmuştur. Oğuzname ve Dede Korkut rivayetlerine dayanan 2.Murad dönemindeki bilinçli Oğuzculuk geleneği, Fātih döneminde devam etmiş, Fātih, bir yandan kadim İran geleneğini benimserken, öbür yandan Oğuz geleneğini sürdürmüştür: 15.yüzyılın Tevārih-i Āl-i Osman yazarları, eserlerine koydukları soy kütüklerinde Osman'ı daima Oğuzhan'a bağlarlar." (5)

"Osman bir kayıqcı oğlu"

Bir başka kaynağa geçelim, İslam Ansiklopedisi'ne.

"Osman’ın aşireti hakkında kroniklerde aktarılan bilgiler ve soy ağaçları (jenealojiler) hiçbir tarihî esasa dayanmaz. Kroniklerde genel giriş kısmında efsaneleşmiş birtakım belirsiz iddia ve gelenekler içerdikleri tarihî bilgileri ayırt ederek kullanılmalıdır. Paul Wittek, Osmanlı hânedanının Kayı aşiretiyle ilgisi olmadığı tezini savunur; Osman’ı Oğuz Han’a bağlayan soy kütüğünün hānedan siyaseti etkisiyle II. Murad döneminde ortaya çıktığını vurgular. 1380’lerde küçümseme amacıyla Kadı Burhâneddin, Osman’ın bir kayıkçı oğlu (Kayıg boyu kelimesinden) olduğunu söylemiştir. Timur, Yıldırım Bayezid’e bir mektubunda Osmanlı sultanına bir kayıkçı Türkmen soyundan geldiği gerekçesiyle hakaret etmek istemiştir." (6)

Osmanlıların Kayı boyundan geldikleri bilgisi onlara devletin kuruluşundan 130 küsur yıl sonra gerekmiştir. O ana dek böyle bir şeye hiç ihtiyaç duymadılar. Çünkü onları tehdit edenlerden daha güçlüydüler. Ama 1430'lu yıllarda yani Fatih'in babası 2.Murad döneminde Doğu Anadolu'ya Moğollar geldi yeniden.  2.Murad ya onlara boyun eğecekti ya da yeniden bir 1402 dönemi yaşanacaktı. Boyun eğdi 2.Murad ama sonra bir de kendine bir geçmiş yazdırdı Yazıcızade Ali'ye. İşte Oğuz Han'ın büyük oğlu Günhan'ın büyük oğlu Kayı'dan gelme efsanesi böyle oluşturuldu Ali tarafından. Böylece Osmanlı soyu sopu belirsiz bir hanedandan soyu efsanelere karışmış bir hanedana dönüştürüldü.

Bu arada hemen belirteyim ki Yazıcızāde Ali, Tarih-i Al-i Selçuk'u 1436-37 (hicri 840) yılında yazdı.

Tüm bu tartışmalardan habersiz olan Osman ise aslında Kastamonu'daki Çobanoğulları'na bağlı bir sınır savaşçısıydı, bunu bizzat dönemin Bizanslı tarihçisi Pachymeres'ten öğreniyoruz.

"Osman Gazi’nin kuvvetleri çoğunlukla uzaklardan, Pachymeres’e göre Paflagonya’dan (Kastamonu yöresi) gazā-doyum için gelen garip Türkmenler’di. Bunlar kızıl börk giyip savaşçı olarak ayrıcalık kazanıyor, böylece göçebe topluluğunda farklılaşma, çoban ve akıncı ayırımcılığı ortaya çıkıyordu." (7)

Halil İnalcık Has Bağçede Ayş-u Tarab yapıtında Osman'ın bir alp olduğunu söyler. Alp ne demek diye soracaksınız. Şövalye desem daha iyi anlar mısınız acaba? Savaşçıydı yani. Bakar mısınız halimize, Türkçe bir sözcüğü üzerinden bin yıl geçtikten sonra başka bir dilin sözcüğüyle açıklıyoruz. Tabii şövalye sözcüğünün kökenini de açıklamak gerekiyor şimdi. Şövalye Türkçeye, Fransızca'da aynı anlama gelen chevalier kavramından geçmiş. Sözcüğün kökleri Orta çağ Latincesindeki caballus (yük atı) ve caballarius (atlı) sözcüklerine dayanıyor. Sanırım ortaçağdaki anlamından çok daha farklı bir anlam kazanmış yüzyıllar içinde. Türk Dil Kurumu'na göre de alp, yiğit, kahraman, cesur kişi demek ama aynı zamanda bir unvan olarak da kullanılıyor.

Bu arada Halil İnalcık alplık konusuna da değiniyor.

"Şükrullah, Aşıkpaşazade ve Bayatī; Ertuğrul'un babası olarak Selçuklu Süleyman Şahı gösterir (Karamanoğlu'na karşı, Anadolu Selçuk sultanlarının vārisi olma iddiası).

Yazıcızāde'de Ertuğrul'un babası Gök Alp'tır, hanedan Oğuz Han torunu Kayı Han'dan gelir.

Bağımsız bir kaynağı kullanan Düsturnāme'de farklı bir soy kütüğü buluyoruz: Ertuğrul'un babası Gündüz Alp, onun babası Şahmelik, onun babası Mīr Süleyman Alp, ötekilerde Süleyman Şah olmuştur. Bu soy kütüğü, ötekilere bakarak, daha güvenilir görünmektedir." (8)

Bugün hālā Osman'ın aşireti belirlenmiş değildir. Ancak Kayı boyu olmadığı kesinleşmiştir. Çok mu önemli derseniz tabii ki hayır derim. Onların torunları olan bize gelince kökenlerin efsanelere dayalı olmasını belki de biraz masal gibi olmasından dolayı seviyoruz. Tabii yine sevelim, hiçbir sakıncası yok ama Hıristiyan çocukların Noel Baba'yı hediyelerle gelen sevimli bir ihtiyar olarak bilmeleri gibi yapmayalım. Bunun bir efsane olduğunu bilelim. Üstelik gerçek soy kütüğü de epey iyi, hiç olmazsa hayali değil.

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir hafta sonu dilerim

1 https://www.youtube.com/watch?v=cWAFhbQkqZQ&ab_channel=Habert%C3%BCrkTV  Zaman kodu 1.11.00.
2 Halil İnalcık, Has Bağçede Ayş-u Tarab, s.203.
3 aynı yapıt, s.203
4 aynı yapıt, s.204
5 aynı yapıt, s.204.
6 https://islamansiklopedisi.org.tr/osman-i
7 https://islamansiklopedisi.org.tr/osman-i
8 İnalcık, s.210.

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 29 25 1 3 64 17 78 +47
2 Fenerbahçe 29 24 1 4 76 23 76 +53
3 Trabzonspor 29 15 10 4 49 37 49 +12
4 Beşiktaş 28 14 10 4 39 32 46 +7
5 Kasımpaşa 29 12 10 7 50 51 43 -1
6 Başakşehir FK 29 12 11 6 37 33 42 +4
7 Çaykur Rizespor 29 11 12 6 33 46 39 -13
8 Antalyaspor 29 9 9 11 33 32 38 +1
9 Sivasspor 29 9 9 11 35 39 38 -4
10 Adana Demirspor 29 8 9 12 42 38 36 +4
11 Samsunspor 29 10 13 6 35 38 36 -3
12 Alanyaspor 29 8 9 12 37 42 36 -5
13 Kayserispor 29 10 10 9 36 42 36 -6
14 Konyaspor 29 7 11 11 30 41 32 -11
15 MKE Ankaragücü 29 6 11 12 34 38 30 -4
16 Hatayspor 29 6 11 12 33 40 30 -7
17 Fatih Karagümrük 29 7 14 8 33 37 29 -4
18 Gaziantep FK 28 7 14 7 31 41 28 -10
19 Pendikspor 29 6 15 8 33 61 26 -28
20 İstanbulspor 29 3 19 7 22 54 13 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 26 20 5 1 61 21 61 +40
2 Göztepe 26 17 5 4 45 15 55 +30
3 Kocaelispor 26 13 7 6 39 29 45 +10
4 Sakaryaspor 26 12 6 8 39 28 44 +11
5 Bodrumspor 26 12 7 7 34 18 43 +16
6 Çorum FK 26 12 8 6 40 25 42 +15
7 Boluspor 26 12 8 6 25 27 42 -2
8 Bandırmaspor 26 11 7 8 35 21 41 +14
9 Gençlerbirliği 26 9 7 10 29 26 37 +3
10 Erzurumspor FK 26 9 7 10 25 21 34 +4
11 Keçiörengücü 26 8 11 7 24 33 31 -9
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Tuzlaspor 26 7 13 6 26 42 27 -16
15 Adanaspor 26 8 15 3 21 38 27 -17
16 Şanlıurfaspor 26 5 12 9 17 30 24 -13
17 Altay 26 5 18 3 12 53 15 -41
18 Giresunspor 26 2 20 4 12 49 7 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 28 20 4 4 63 24 64 +39
2 Van Spor FK 28 18 5 5 45 29 59 +16
3 Bucaspor 1928 28 16 3 9 40 17 57 +23
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 29 15 5 9 42 22 54 +20
5 1461 Trabzon FK 28 15 6 7 52 29 52 +23
6 Ankaraspor 29 13 6 10 37 25 49 +12
7 Ankara Demirspor 28 13 12 3 34 31 42 +3
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 28 12 12 4 33 28 40 +5
9 Diyarbekir Spor 28 11 10 7 31 27 40 +4
10 Karacabey Belediye Spor 29 10 10 9 28 26 39 +2
11 Nazilli Belediyespor 29 10 12 7 35 46 34 -11
12 Hes İlaç Afyonspor 28 8 11 9 17 27 33 -10
13 Kırklarelispor 29 8 12 9 22 34 33 -12
14 Altınordu 28 7 11 10 31 28 31 +3
15 Serik Belediyespor 29 7 12 10 22 31 31 -9
16 Zonguldak Kömürspor 28 6 15 7 27 48 22 -21
17 Kırşehir Futbol SK 29 5 18 6 26 55 21 -29
18 Bursaspor 28 4 16 8 20 47 17 -27
19 Adıyaman FK 29 3 21 5 19 50 14 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 21 16 1 4 43 9 52 +34
2 Aliağa Futbol A.Ş. 22 15 0 7 38 11 52 +27
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 22 11 5 6 27 17 39 +10
4 52 Orduspor FK 22 11 6 5 28 20 38 +8
5 Edirnespor 21 10 7 4 34 20 34 +14
6 K.Çekmece Sinopspor 22 9 7 6 32 21 33 +11
7 İnegöl Kafkas GK 21 8 6 7 23 23 31 0
8 Artvin Hopaspor 21 7 7 7 26 20 28 +6
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 22 8 10 4 20 31 28 -11
11 Talasgücü Belediyespor 22 8 13 1 24 36 25 -12
12 Kırıkkalegücü FK 21 5 11 5 13 26 20 -13
13 Gümüşhanespor 22 3 10 9 14 33 18 -19
14 Malatya Arguvanspor 21 2 15 4 9 33 10 -24
15 Tarsus İdman Yurdu 21 2 16 3 14 48 9 -34
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Gaziantep FK vs Beşiktaş
 15/03/2024 Fatih Karagümrük vs Konyaspor
 15/03/2024 Pendikspor vs İstanbulspor
 16/03/2024 Alanyaspor vs Kayserispor
 16/03/2024 MKE Ankaragücü vs Başakşehir FK
 16/03/2024 Adana Demirspor vs Sivasspor
 16/03/2024 Beşiktaş vs Antalyaspor
 17/03/2024 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 17/03/2024 Hatayspor vs Samsunspor
 17/03/2024 Kasımpaşa vs Galatasaray
 17/03/2024 Kasımpaşa - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 17 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 17/03/2024 Trabzonspor - Fenerbahçe Fenerbahçe ligdeki son 18 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Manisa FK vs Ümraniyespor
 15/03/2024 Gençlerbirliği vs Kocaelispor
 16/03/2024 Bandırmaspor vs Eyüpspor
 16/03/2024 Çorum FK vs Manisa FK
 16/03/2024 Göztepe vs Keçiörengücü
 17/03/2024 Bodrum FK vs Boluspor
 17/03/2024 Erzurumspor FK vs Tuzlaspor
 17/03/2024 Giresunspor vs Şanlıurfaspor
 17/03/2024 Ümraniyespor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 1461 Trabzon FK vs Altınordu
 17/03/2024 Diyarbekir Spor vs Karacabey Belediye Spor
 17/03/2024 Esenler Erokspor vs Nazilli Belediyespor
 17/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankaraspor
 17/03/2024 Kırklarelispor vs Ankara Demirspor
 17/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Bursaspor
 17/03/2024 Serik Belediyespor vs Bucaspor 1928
 17/03/2024 Van Spor FK vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 17/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Kepezspor FAŞ
 16/03/2024 52 Orduspor FK vs Edirnespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor vs Kırıkkalegücü FK
 17/03/2024 Malatya Arguvanspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 17/03/2024 Mardin 1969 Spor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 17/03/2024 Talasgücü Belediyespor vs İnegöl Kafkas GK
 17/03/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Gümüşhanespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI