gaziantep escort
Metin Gülbay
  08-07-2022 20:18:00

SAF KAN HALK VE MİLLET ÜZERİNE

İNSANLAR: Binlerce koşucu ve yürüyüşçü, Cumartesi sabahı Santa Rosa'daki Human Race'in başlaması için Sonoma Ave.'ye gidiyor. (JOHN BURGESS / Basın Demokratı)


Dünya üzerindeki hiçbir halk saf kan değildir. Ayrıca bilimsel olarak ırk diye bir şey yoktur, gezegenimizdeki tüm insanlar Homo sapiens cinsindendir. Hatta tümümüz saf kan sapiens bile değiliz. Biraz sonra açıklayacağım.

Irkın tanımı şöyle yapılıyor: "Irk, toplum tarafından genellikle farklı görülen fiziksel ve sosyal niteliklere göre insanların gruplandırılmasıdır. Terim öncelikle ortak bir dil konuşanları ve sonrasında belirli milliyetten insanları anlatmak için kullanılmıştır. On yedinci yüzyıl itibarıyla bu terim fiziksel (fenotipik) özellikleri işaret etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Modern bilim ırk terimini sosyal bir inşa olarak görmektedir. Sosyal inşa bireyin toplum tarafından koyulmuş kurallara dayanan kimliğidir. Her ne kadar kısmen gruplar arasındaki fiziksel benzerliklere bağlı olsa da ırk terimi fiziksel ya da biyolojik bir anlam taşımamaktadır."1

Görüldüğü gibi ırk önce ortak bir dil konuşan insanları tanımlamak için kullanılmış ama bu yetmemiş sonra belirli bir milliyetten olanları anlatmak için kullanılmaya başlanmış. Bu da yetmemiş fiziksel özellikleri belirtmek için ırk kavramı kullanılmaya başlanmış. Ancak hiçbiri yeterli olmamış ırkı tanımlamak için. Çünkü olmayan bir şeyi tanımlamak zordur hatta imkânsızdır. Irk kavramı sosyal inşa olarak kullanılıyor artık. O da içinde yaşadığımız toplumun koymuş olduğu toplumsal kurallara uyarak edindiğimiz kimlik anlamına geliyor.

Sıradan insanlar millet dediğimiz toplulukları dillerine bakarak ayırdığını sanıyor. Yine sanıyor ki aynı dili konuşan insanların tümü binlerce yıldan beri aynı boya veya aşirete aitlerdi. Yani hiç karışmadan, değişmeden yaşadı ve aynı dili konuştular. Oysa bu düşünce doğru değil.

Milletler çeşitli etkenler dolayısıyla türlü boylardan meydana gelmiş durumdadır. Haydi kendimize bakalım. Binlerce yıl önce Moğolistan'ın güneyinde veya Çin'in kuzeyinde yaşayan insanlar kimlerdi, kendilerine ne ad veriyorlardı, yaşadıkları yere bir ad veriyorlar mıydı, tek bir boydan mı oluşuyorlardı, bilmiyoruz. Oraya nasıl ve nereden geldiklerini de bilmiyoruz. Kesin olarak bildiğimiz tek şey bu konuda bilimsel, yani belge ve bulgulara dayalı bilgilerimiz olmadığı. Eğer olsaydı kuzeydeki Türk asıllı Kıpçaklar'ın neden sarışın ve renkli gözlü olduklarını açıklayabilirdik. Çünkü başka sarışın Türk boyu yok. Aşağıda buna yine değineceğim.

Homo sapienslerle diğer insansıların (hominid) karışması yüz binlerce yıllık bir süreci kapsar. Yani bu arkadaşlar aynı dönemde de yaşadılar. Örneğin Neandertaller Homo sapienslerden daha önce ortaya çıktıkları halde son dönemlerinde Homo sapienslerle birlikte de yaşadılar birkaç yüz bin yıl boyunca. Ve şu anda genlerimizin yüzde 2 veya 3'ü onlardan geliyor. Yani Homo sapiensler de saf değil. Yalnızca Neandertaller değil başka insansılarla da gen ortaklığımızın olduğuna inanılıyor. Çünkü aynı dönemde gezegende yaşayan farklı insansılar vardı.

Topluluk halinde yaşayan insanların başka topluluklara muhtaç hale gelmesiyle bile topluluklar arasında karışma başlamıştır. Çiftleşmeler dolayısıyla gen havuzu genişleyip zenginleşmiş bu da daha dayanıklı insansıların ve sonuçta günümüze ulaşan tek insansı tür olan Homo sapienslerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yüzden şu anda insanların karışık bir gen havuzundan geldiklerini söylemek yanlış olmaz.

Milletlerin oluşum sürecini çeşitli etkenler belirlemiştir dedik. Bu etkenlerden biri de göçtür. Göç eden topluluklar saf halde kalamaz, mutlaka başka insan topluluklarıyla karşılaşır ve onlarla karışmak, kaynaşmak zorunda kalır. Size Azeriler'in oluşum sürecini örnek vereceğim.

"Pek çok referansta Azeriler, dillerinden dolayı bir Türk halkı olarak tanımlanmıştır. Britannica Ansiklopedisine göre günümüz Azerileri, Doğu Transkafkasya'nın en eski unsurları olan yerli nüfuslarından ve de muhtemel Kuzey İran'dan, tarihi Med ülkesinden gelen çok çeşitli ve karışık etnik ve de dilsel kökenlere sahip, kavim ve topluluklardan oluşmaktadır. Bölgede, milattan önceki  Med İmparatorluğu ve milattan sonra 3. ve 7. yüzyıllar arasındaki Sasani İmparatorluğu dönemlerinde bölge nüfuslarının Persleşmesi (İranileşmesi) yaşandı ve sonraki yüzyılları takiben, 11. yüzyılda, Azerbaycan'a göç etmeye başlayan Oğuz kabileleri ile birlikte Türkleşme süreci başladı. Selçukluların  bölgeyi fethinden ve devamında 13. yüzyıldaki Moğol istilaları sırasında gelmiş veya iltica etmek zorunda kalmış (asker veya kaçkın) grupları da dahil olmak üzere, Türk dilleri konuşan aşiret ve boyların göç ve akınları neticesinde bölge nüfuslarının Türkleşmesi meydana geldi.

Akademisyenlerin çoğu, 'ağırlıklı olarak Türkçe bilmeyen yerli halkların dilsel açıdan Türkleşmesini ve küçük popülasyonlu Türk boylarının bu asimilasyon sürecinde rol oynamasını, Azeri halkı için en olası köken olarak görmektedir. Azerbaycan halkı üzerinde yapılan genetik araştırmalar, Azerilerin 'elit-egemenlik kuramı' süreciyle Türk dilini benimseyen, yani sınırlı sayıdaki Türk yerleşimcinin önemli bir kültürel etkiye sahip olduğu ve sadece daha zayıf babasoylu genetik izler bıraktığı görüşünü' desteklemektedirler." 2

Burada biraz duralım ve örneğin dil konusunda söylenenlere dikkat edelim. Halklar tarihleri boyunca aynı dili konuşmuyorlar. Başka milletlere yani yaşadıkları yerlere gelip onları egemenlikleri altına alan halkların dilini konuşmaya başlıyorlar bir süre sonra da o halklara karışıyorlar. Tarih boyunca bu yolla birçok halk Türkleşmiş, birçok Türk boyu da başka milletlere karışmıştır. Bulgarlar'ın Slavlara karışması, Türk asıllı bir halkın başka bir halk haline gelmesine örnektir.

Bu örnek de dil konusunda...

"Güneybatı Asya'da, Oğuzların hakimiyeti 11. yüzyılda Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile başlar. Güneybatı (Oğuz dil grubu) Türk lehçeleri, yavaş yavaş Kuzey İran'da Tat, Azari ve Orta Fars  lehçelerinin ve Kafkasya'da, özellikle başta Udi dili olmak üzere çeşitli Kafkas dillerinin yerini aldı ve Orta Çağ'dan Geç Orta Çağ'a kadar, baskın bir dil haline geldi." 2

Kendimizi tanımlarken Türk diyoruz. Evet doğru ancak yetersiz kalıyor gördüğünüz gibi. Sonradan Türkleşmiş halklar da var kökenimizde. Yüzyıllar içinde aynı potada erimişiz. Dil tek belirleyici değil ve yetersiz, bir milleti tanımlamak için. Günümüzde etnik köken, etnisite kavramları da kullanılıyor. İsterseniz etnisite kelimesinin sözlük anlamına bakalım.

"Etnik grup veya etnisite, (Türkçe: Budunsal) kendilerini diğer gruplardan ayıran ortak nitelikler temelinde birbirleriyle özdeşleşen bir grup insandır. Bu nitelikler, ikamet ettikleri alanda ortak gelenekler, soy, dil, tarih, toplum, kültür, ulus, din veya sosyal özellikleri içerebilir." 3

Dikkat edilirse ırktan söz edilmiyor. "Kendilerini diğer gruplardan ayıran ortak nitelikler" deniyor. Etnisite ırk demek değil yani. Bu tanımdaki soy kavramının pek bir anlam ifade etmediğini biraz önce gördük. Sosyal özellikler ve kültür denilen şeyin de Türkler söz konusu olduğunda nasıl çetrefil hale geldiğini görmek için Kırgızlara, Özbeklere, Türkmenlere, Kazaklara ve Azerilere bakmamız yeterli. Kültür ve sosyal özelliklerimizin tıpa tıp benzer olduğunu söylemek mümkün mü? Anadolu'da yaşayan insanların sosyal özelliklerinin birbirinin tıpa tıp aynısı olduğunu söylemek olanaksızken böyle geniş kapsamlı iddialarda bulunmak pek mümkün görünmüyor. Din konusunda ise ortak bir görüşten söz etmek hiç mümkün değil.

Son bir örnek de Hazarlardan geliyor. Hazarları Türk asıllı bir Kafkasya halkı olarak biliyoruz değil mi? Hatta Yahudiliği seçen tek Türk halkı olarak çok ünlüdürler. Hazarlar aslında kimdir peki?

"Hazarların etnik kökeni hakkında kesin bir kanıt olmamakla beraber bu konuda çeşitli araştırmalar yürütülmüştür. Bu konuda araştırma yapmış Kornienko ve ekibindekilerin 7. ila 9. yüzyıla ait Kağanlığa hizmet etmiş seçkin askerlerden meydana gelen dokuz iskeletin Y kromozomlarını analiz etmeleri sonucu Hazarların Avrupa ve Doğu Asya başta olmak üzere farklı genetik kökenlere sahip oldukları tespit edilmiştir. D. M. Dunlop ve P.B. Golden adlı araştırmacılarsa Hazarların, Tiele veya Uygur  soyundan geldiğini kabul etmektedirler. Fransız araştırmacı tarihçi René Grousset, Hazarlar'ın Rouran Kağanlığı'nın* iktidarlarının Göktürkler tarafından ele geçirilmesi sonucunda batıya göç eden Türk halklardan biri olduğunu öne sürmektedir. El-Mesûdî'ye göre Hazarlar, Sabar Türklerinin devamıdır ve 'Hazar' adıyla Bizanslılarla İranlılar tarafından tanınmışlardır fakat aynı zamanda 'Türk' olarak da anılmışlardır. D. M. Dunlop, Çin kaynaklarında 'T'u-küe Ho-sa-K'o-sa' adı ile zikredildiğini ortaya çıkarmışsa da Peter Golden, Hazarlar ile Uygurlar arasında bir bağlantı kurmanın mümkün olmadığını ve gerçek bağlantının Ogurlar arasında var olduğunu belirterek Dunlop'a karşı çıkmıştır. Bazı bilim adamlarına göre 'Hazar' adı 'gezgin' anlamına gelen -kaz kökü ve 'adam' anlamına gelen er ekinden türetilmiştir. Eski Rus kayıtlarında Hazarlar 'Beyaz Ugriler', Macarlar da 'Kara Ugriler' olarak anılmaktaydı. Yunan tarihçi Günah Çıkartıcı Theofanis kayıtlarında, Hazarları 'doğudan gelen Türkler' olarak ifade eder. Hazarcanın, eski Türk dili ve Uygurcanın etkisinde kalmış, Hunca ve Bulgarca  gibi Türk dillerinin Oğur öbeğine bağlı olduğu görüşünde birleşen araştırmacılar da vardır." 4

Şu sözcüğü de açıklayalım "Ogur öbeği, Oğur öbeği, Ön Bulgar grubu ya da Lir Türkçesi Türki diller ailesinin bir koludur. Bu grubun günümüzde tek hayatta kalmış olan dili, yaklaşık iki milyon kişinin konuştuğu Çuvaşçadır. Gruba ait tarihi bir dil olan Ön Bulgarca (Tuna Bulgarcası ile İtil Bulgarcasına ayrılır) bugün ölü dillerdir". 5

Hazarlar ile ilgili bilgiler bu kadar değil, dahası da var. Kökenleriyle ilgili tartışmalar henüz bitmiş değil ancak Orta Asya bağlantıları konusunda kimsenin kuşkusu yok. Ancak fiziksel görünümleri kafaları karıştırıyor. Türkler genel olarak koyu tenli insanlar olarak bilinir tabii Orta Asya'daki atalardan söz ediyorum. Ama bu tam olarak doğru değil. Tıpkı Kıpçaklar** gibi. Kıpçak sarışın anlamına gelir. Bizanslılar'ın Kıpçaklar için kullandıkları Kuman sözcüğü de sarışın demektir. Ayrıca Ruslar da onlara Polovets demiş ki bu sözcüğün de Slav dillerinde sarışın veya mavi göz anlamına geldiği belirtiliyor.

"Hazarları; Ak-Hazarlar ve Kara-Hazarlar olarak ikiye ayıran (10.yüzyılda yaşamış Arap coğrafyacısı ve gezgin, M.G.) İstahrî, Ak-Hazarların çarpıcı bir yakışıklılığa, mavi göze ve kırmızımsı bir saça sahip olduklarını; bunun yanında Kara-Hazarların siyahımsı derili bir çeşit Hint olduğunu ileri sürer. Bununla birlikte, bilim adamları bunun bir ırk ayrımı değil, sosyal bir sınıflandırma olduğu konusunda fikir birliği içerisinde. Buna göre, Kara Hazarlar aşağı tabaka, Ak Hazarlar ise soylular sınıfı ve kraliyet mensuplarıdır. Her ne kadar İstahrî'nin Ak ve Kara Hazarlar için yaptığı bu tanımının esasen bir sosyal sınıflandırma olduğu düşünülse de; o döneme ait başka kaynaklarda da Hazarların görünüşlerine dair benzer tanımlara rastlanmaktadır: (28 Kasım 860'ta Endülüs-Cordoba'da doğan Arap gezgin ve şair, M.G.) İbn Rabbihî Hazarların açık tenli, siyah saçlı ve mavi gözlü olduğunu söyler. (1213'te doğan ve İbn Saîd el-Endülisî adıyla da bilinen Endülüs Emevî coğrafyacı, tarihçi ve şiir koleksiyoneri) İbn Sa'd El-Mağribî de buna katılarak, 'Onlar beyaz tenli, mavi gözlü, kızıl saçlı ve iri vücutludurlar'  der. Ayrıca sahaf Nedîm de Türkler, Bulgarlar ve Alanlarla birlikte sıraladığı Hazarları 'sarışın' olarak niteler. D.M. Dunlop'a göre bunlar kuzeyli insan tipinin tanımlarıdır. Ancak antropolojik çalışmalara göre yönetici sınıfın İç Asyalı olduğu ve Mongoloid olarak tabir edilen özelliklere sahip oldukları ortaya çıkmıştır." 6

Tekrar etmenin sıkıcılığını ve anlamsızlığını göze alarak söylemekte ısrarcıyım: Türk adı verilen halklar da birçok boy ve halkın karışmasından meydana gelmiştir tıpkı diğer tüm halklar gibi. Bugün hālā gezegenimizin düz olduğunu iddia edenler var, gülmeyin gerçekten var böyle insanlar. Bunun ne kadar yanlış olduğunu anlamamız için binlerce yılın geçmesi gerekti. Halbuki Dünyanın yuvarlak olduğunu M.Ö. 500 yılında Pisagor söylemişti zaten. Tabii inanan pek çıkmamıştı ama O'nun haklı olduğu ortaya çıktı. Bugün de saf kan milletlerden söz eden milyonlarca insan var.

Bunları söyleyince çok eleştiriliyorum, kızanlar var hatta. Oysa kökenleri tanımak ve gerçeği bilmek önemli değil mi? Efsaneler yerine gerçekleri bilmek bu kadar mı anlamsız hale geldi? Niye gerçekleri aramaktan bu kadar kolay vazgeçiyoruz? Yoksa tamamen vazgeçtik de haberim mi yok?

Arthur Schopenhauer'ın ünlü sözüyle bitireyim: "Bütün gerçekler üç aşamadan geçer: Önce, dalga geçilir; sonra, şiddetle karşı çıkılır, sonunda aşikar kabul edilir."

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir hafta sonu dilerim.

KAYNAKÇA

1 https://tr.wikipedia.org/wiki/Irk
2 https://tr.wikipedia.org/wiki/Azerilerin_k%C3%B6keni
3 https://tr.wikipedia.org/wiki/Etnik_grup
4 https://tr.wikipedia.org/wiki/Hazar_Ka%C4%9Fanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1
* Türkler'in Apar, Çinliler'in Cücenler (Juan-juan) dediği Orta Asya kökenli bir kavim. Önce 3. yüzyıl ve 6. yüzyıl arasında Asya'nın kuzeyinde etkinliği gösteren izole bir göçebe topluluk. Çince cücen sözcüğünün anlamı "çabucak büyüyen, her yeri sarar böcek"tir. Tarihte ilk defa Kağan unvanını bu devlette Shelun  kullanmıştır. Róurán, Ruǎnruǎn adları da bu halkı tanımlamak için kullanılmıştır. https://tr.wikipedia.org/wiki/C%C3%BCcenler
5 https://tr.wikipedia.org/wiki/Ogur_%C3%B6be%C4%9Fi
** Mayıs 2018'de Nature dergisinde yayımlanan bir genetik çalışmada, yaklaşık M.S. 1000 ila 1200 yılları arasındaki zaman dilimine ait iki Kıpçak erkeğinin kalıntıları incelenmiştir. Bir erkek bireyin kalıntısı, baba tarafından Y-DNA Haplogrup C, Anne tarafından ise MtDNA - F1b1b taşıyıcısı olduğu ve Doğu Asya atalarına sahip olduğu belirlenmiştir, diğer erkeğin ise MtDNA D4 taşıyıcısı olduğu tespit edilmiş ve Avrupa atalarına sahip olduğu gözlemlenmiştir. https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1p%C3%A7aklar#Genetik
6 https://tr.wikipedia.org/wiki/Hazarlar

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 29 25 1 3 64 17 78 +47
2 Fenerbahçe 29 24 1 4 76 23 76 +53
3 Trabzonspor 29 15 10 4 49 37 49 +12
4 Beşiktaş 28 14 10 4 39 32 46 +7
5 Kasımpaşa 29 12 10 7 50 51 43 -1
6 Başakşehir FK 29 12 11 6 37 33 42 +4
7 Çaykur Rizespor 29 11 12 6 33 46 39 -13
8 Antalyaspor 29 9 9 11 33 32 38 +1
9 Sivasspor 29 9 9 11 35 39 38 -4
10 Adana Demirspor 29 8 9 12 42 38 36 +4
11 Samsunspor 29 10 13 6 35 38 36 -3
12 Alanyaspor 29 8 9 12 37 42 36 -5
13 Kayserispor 29 10 10 9 36 42 36 -6
14 Konyaspor 29 7 11 11 30 41 32 -11
15 MKE Ankaragücü 29 6 11 12 34 38 30 -4
16 Hatayspor 29 6 11 12 33 40 30 -7
17 Fatih Karagümrük 29 7 14 8 33 37 29 -4
18 Gaziantep FK 28 7 14 7 31 41 28 -10
19 Pendikspor 29 6 15 8 33 61 26 -28
20 İstanbulspor 29 3 19 7 22 54 13 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 26 20 5 1 61 21 61 +40
2 Göztepe 26 17 5 4 45 15 55 +30
3 Kocaelispor 26 13 7 6 39 29 45 +10
4 Sakaryaspor 26 12 6 8 39 28 44 +11
5 Bodrumspor 26 12 7 7 34 18 43 +16
6 Çorum FK 26 12 8 6 40 25 42 +15
7 Boluspor 26 12 8 6 25 27 42 -2
8 Bandırmaspor 26 11 7 8 35 21 41 +14
9 Gençlerbirliği 26 9 7 10 29 26 37 +3
10 Erzurumspor FK 26 9 7 10 25 21 34 +4
11 Keçiörengücü 26 8 11 7 24 33 31 -9
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Tuzlaspor 26 7 13 6 26 42 27 -16
15 Adanaspor 26 8 15 3 21 38 27 -17
16 Şanlıurfaspor 26 5 12 9 17 30 24 -13
17 Altay 26 5 18 3 12 53 15 -41
18 Giresunspor 26 2 20 4 12 49 7 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 28 20 4 4 63 24 64 +39
2 Van Spor FK 28 18 5 5 45 29 59 +16
3 Bucaspor 1928 28 16 3 9 40 17 57 +23
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 29 15 5 9 42 22 54 +20
5 1461 Trabzon FK 28 15 6 7 52 29 52 +23
6 Ankaraspor 29 13 6 10 37 25 49 +12
7 Ankara Demirspor 28 13 12 3 34 31 42 +3
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 28 12 12 4 33 28 40 +5
9 Diyarbekir Spor 28 11 10 7 31 27 40 +4
10 Karacabey Belediye Spor 29 10 10 9 28 26 39 +2
11 Nazilli Belediyespor 29 10 12 7 35 46 34 -11
12 Hes İlaç Afyonspor 28 8 11 9 17 27 33 -10
13 Kırklarelispor 29 8 12 9 22 34 33 -12
14 Altınordu 28 7 11 10 31 28 31 +3
15 Serik Belediyespor 29 7 12 10 22 31 31 -9
16 Zonguldak Kömürspor 28 6 15 7 27 48 22 -21
17 Kırşehir Futbol SK 29 5 18 6 26 55 21 -29
18 Bursaspor 28 4 16 8 20 47 17 -27
19 Adıyaman FK 29 3 21 5 19 50 14 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 21 16 1 4 43 9 52 +34
2 Aliağa Futbol A.Ş. 22 15 0 7 38 11 52 +27
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 22 11 5 6 27 17 39 +10
4 52 Orduspor FK 22 11 6 5 28 20 38 +8
5 Edirnespor 21 10 7 4 34 20 34 +14
6 K.Çekmece Sinopspor 22 9 7 6 32 21 33 +11
7 İnegöl Kafkas GK 21 8 6 7 23 23 31 0
8 Artvin Hopaspor 21 7 7 7 26 20 28 +6
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 22 8 10 4 20 31 28 -11
11 Talasgücü Belediyespor 22 8 13 1 24 36 25 -12
12 Kırıkkalegücü FK 21 5 11 5 13 26 20 -13
13 Gümüşhanespor 22 3 10 9 14 33 18 -19
14 Malatya Arguvanspor 21 2 15 4 9 33 10 -24
15 Tarsus İdman Yurdu 21 2 16 3 14 48 9 -34
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Gaziantep FK vs Beşiktaş
 15/03/2024 Fatih Karagümrük vs Konyaspor
 15/03/2024 Pendikspor vs İstanbulspor
 16/03/2024 Alanyaspor vs Kayserispor
 16/03/2024 MKE Ankaragücü vs Başakşehir FK
 16/03/2024 Adana Demirspor vs Sivasspor
 16/03/2024 Beşiktaş vs Antalyaspor
 17/03/2024 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 17/03/2024 Hatayspor vs Samsunspor
 17/03/2024 Kasımpaşa vs Galatasaray
 17/03/2024 Kasımpaşa - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 17 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 17/03/2024 Trabzonspor - Fenerbahçe Fenerbahçe ligdeki son 18 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Manisa FK vs Ümraniyespor
 15/03/2024 Gençlerbirliği vs Kocaelispor
 16/03/2024 Bandırmaspor vs Eyüpspor
 16/03/2024 Çorum FK vs Manisa FK
 16/03/2024 Göztepe vs Keçiörengücü
 17/03/2024 Bodrum FK vs Boluspor
 17/03/2024 Erzurumspor FK vs Tuzlaspor
 17/03/2024 Giresunspor vs Şanlıurfaspor
 17/03/2024 Ümraniyespor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 1461 Trabzon FK vs Altınordu
 17/03/2024 Diyarbekir Spor vs Karacabey Belediye Spor
 17/03/2024 Esenler Erokspor vs Nazilli Belediyespor
 17/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankaraspor
 17/03/2024 Kırklarelispor vs Ankara Demirspor
 17/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Bursaspor
 17/03/2024 Serik Belediyespor vs Bucaspor 1928
 17/03/2024 Van Spor FK vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 17/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Kepezspor FAŞ
 16/03/2024 52 Orduspor FK vs Edirnespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor vs Kırıkkalegücü FK
 17/03/2024 Malatya Arguvanspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 17/03/2024 Mardin 1969 Spor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 17/03/2024 Talasgücü Belediyespor vs İnegöl Kafkas GK
 17/03/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Gümüşhanespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI