gaziantep escort
Metin Gülbay
  Güncelleme: 03-09-2022 09:42:00   03-09-2022 09:35:00

TÜRKİYE'DE KİM KAÇ KİŞİ DERKEN....

Bugün bile Türkiye'de hangi etnisitelerden kaç kişinin yaşadığı belli değildir.


Türkiye'de hangi etnik gruptan kaç kişi yaşıyor, hiç bilemeyeceğiz. Bunun nedeni vesayet sistemi desem, "yok daha neler" dersiniz değil mi?

Demeyin, sabredin göreceksiniz.

Birinci cümledeki durum şu an için değil taa Osmanlı'dan beri doğru.

Alın size 1914 nüfus sayımı.


"İşte hepsi sayılmış ya" diyorsanız, hızlı karar verdiniz derim. Bu tabloyu paylaşan yazarın şu satırlarını da okumanız gerekiyor.

"İstatistik, ülkenin Anadolu, Rumeli ve Suriye bölgelerini kapsayacak şekilde ve 1914 senesinin idarî yapısına göre düzenlenmişti. Hicaz, Yemen, Musul, Bağdat, Basra vilayetleriyle Cebel-i Lübnan, Asir ve Medine-i Münevvere sancaklarında nüfus sayım ve kayıt işlemleri yapılmadığından, bu vilayet ve sancaklar istatistikte yer almamıştır. Ayrıca doğu vilayetlerinin bir kısmında konargöçer olan aşiretler ile bölgenin dağlık kısımlarında yerleşik olan Kürtler ve Hakkâri Sancağı dâhilinde aşiret halinde yaşayan birtakım Nesturiler, tahrir ve tescil olunamamışlar, dolayısıyla her yıl düzenli olarak yapılan istatistiklerin dışında kalmışlardı (İstatistik, s. 2)."1

Anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Osmanlı'dan beri bu konuda doğru dürüst bir sayım bile yapamamış. 1914 nüfus sayımında 18,5 milyon çıkan nüfusta ne kadar eksik var bilemiyoruz ama görünen o ki milyonlarca kişi hiç sayılmamış.

Türkiye'de yalnız Türkler yaşamalı, başkaları da yaşarsa bu ülke Türkiye olmaktan çıkar diye korkuluyor sürekli olarak. Halbuki "Osmanlı'da 72 millet yaşarmış". Tabii bu sözde büyük abartma var ama büyüklüğü göstermek için kullanılan bir deyim bu, hiçbir aşağılık kompleksine girmemiş Osmanlı bu konuda. 1914'teki sayım bugünkü yönetimin atası sayılabilecek olan İttihat ve Terakki (İT) yönetimince yapıldı. İT kadroları Türk milliyetçisiydi ve doğal olarak bu çizgiyle ters düşecek sonuçları almak pek işine gelmezdi. Bu nedenle 1914 sayımını klasik Osmanlı sayımına dahil etmek doğru olmaz.

Türk kökenliler doğal olarak çoğunlukta

Türk kökenliler tabii ki bu ülkede çoğunluktur, aksini ileri sürmek abesle iştigaldir. Ancak Türklerin sayısını abartmak da abesle iştigaldir. Bu konuda "kendini Türk sayan" diye bir şey uydurulmuştur. Kendini Türk sayan ne demektir? Aslında Çerkez asıllı ama kendini Türk sayıyor. Aslında Boşnak asıllı ama kendini Türk sayıyor. Aslında Laz asıllı ama kendini Türk sayıyor. Böyle saçmalıklarla Türk asıllıların sayısı çoğaltılmış veya diğer etnik grupların sayısı az gösterilmeye çalışılmıştır.

Türklerin azınlığa düşeceği  korkusu asla yok olmamıştır. Bu korku uydurulmuş bir korkudur üstelik, böyle bir şeyin olması imkansıza yakındır. İmkânsız olmasına rağmen 1996 gibi çok yakın bir tarihte bile MGK raporunda durum olağanüstü abartılarak örneğin 2010 yılında Kürtlerin toplam nüfusun yüzde 40'ına, 2025 yılında ise yüzde 50'sine ulaşacağı ileri sürülmüştür. 2

MGK Takip ve Yönlendirme Kurulu'nun 20 Kasım 1996 tarihli “Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporunda yer alan bu savlar askerlerce ileri sürülmüştür. Kürtler üzerinden korku yaratılıp, "vatan elden gidiyor" çığırtkanlığı yaparak toplum üzerindeki vesayetini sürdürmeyi amaçlayan TSK, diğer yandan Kürtler gibi ülkenin ikinci en büyük etnik topluluğunu da düşmanlaştırarak Türklerdeki etnik temizlik duygularını kaşımaya çalışmıştır. En iyisi rapordan bir bölüm aktarmak olacak.

"Çoğunlukla Kürtlerin oturduğu bölgelerde doğurganlık oranı ve nüfus artışı diğer bölgelere nazaran daha yüksek. Araştırmalara göre Kürt nüfusu 2010 yılında toplam nüfusun yüzde 40’ına, 2025’te yüzde 50’sinin üzerine çıkma eğiliminde. Nüfus artışı, Kürt milliyetçiliğinin içte ve dışta canlı tutulmasıyla birlikte düşünüldüğünde, parlamentoya da yansıyarak uzun vadede Türkiye için vahim bir tehdit oluşturabilir. Bunun için bölgede nüfus planlaması seferberliği elzemdir. Az çocuğa prim ve çok çocuğa vergi gibi radikal önlemler gereklidir. Bölgedeki imamların yüzde 90’ı, gardiyanların yüzde 80’i, öğretmenlerin yüzde 43’ü Kürt’tür. Oysa bölge halkından personel istihdamının makul oranda tutulması gerekir.” 2

2010 yılını geçtik Kürtler nüfusun yüzde kırkına ulaşmadı, 2025'e üç yıl var, Kürtler nüfusun hālā yüzde 20'si düzeyinde. Ne oldu peki bu savlara, bu raporu hazırlayan omuzu kalabalık generaller bir özür diledi mi şimdiye kadar? Bunu manşet yapan gazeteler haber takibi yapıp, generalleri rezil etti mi yalan söyledikleri için?

Tabii ki bunların hiçbiri olmadı. Tıpkı şimdiki iktidarın her türlü yalanı söyleyip bir süre sonra da tam tersini söylemesi ama hiç özür dilememesi gibi. Birbirlerinden farkları yok aslında.

Oysa ülkemizde etnik gruplar var

Türkiye hem binlerce yıldır insanlar için bir göç yolu olmuştur. Bu yarımadadan yüzlerce boy, klan, her ne diyeceksek insan grubu gelip geçmiş ama büyük bir kısmı da burada kalmıştır. Yalnızca Selçuklu ve Osmanlı dönemini yani son bin yılı alsak bile buralarda hangi milletlerin yaşadığını görmek artık basit. İnternette iki üç yazı okumak yeterli. Bu kadar farklı etnik grubun yaşadığı bir ülkede nasıl tek bir etnik grubun bulunduğu ileri sürülebilir ki, değil mi!

Tüm bu zorlamalara rağmen Türkiye'de hangi etnik grupların yaşadığı ve bunların nüfusun ne kadarını oluşturduğunu bir türlü öğrenemiyoruz.

O kadar da zor değil aslında, kesin rakamlara ulaşmak imkansız ancak bazı akla uygun tahminler yapılıyor.

Haydi başlayalım.

Genel kanı nüfusun yüzde 20'sini oluşturdukları sanılan Kürtler'in Türklerden sonra ülkenin en büyük ikinci topluluğu olduğu.

Onları Arap asıllılar izliyor. 2015 itibariyle üçüncü büyük grup onlar. (3)

2022 itibariyle düşünüldüğünde nüfuslarının ikiye katlanmış olduğu bile söylenebilir.

Arnavutlar da epey büyük bir grup. Ama sayıları hakkında hiçbir veri yok. Ancak bazı tahminler var. 3

Sonrasını öylesine sıralayacağım çünkü sayıları hakkında güvenilir bir veri yok.

Boşnaklar, Bulgarlar, Çeçenler, Çerkezler, Çingeneler, Ermeniler, İranlılar, Gürcüler, Lazlar, Pomaklar, Süryaniler, Rumlar, Zazalar, Azeriler, Kırım Tatarları.

Bir de ana yurtları burası olmadığı halde burada yaşayanlar var.

Bu kısmı etnik yapının bir parçası olarak değil, etnik zenginlik olarak okuyun lütfen.

Avustralyalılar, Britanyalılar, Hollandalılar, Kanadalılar,  Polonyalılar, Ruslar, Sırplar. 3

Ve tabii ki Almanlar var, bilhassa güneydeki kentlerde.

Her ülkede sorun mu?

Bir ülkede farklı etnisiteler olması tüm dünya ülkelerinde sorun oluşturuyor mu?

Aslında ulus devlet ile başa baş giden bir durum gibi görünüyor bu.

"Etnik sorunlar milliyetçilik çağına özgü ve ulus-devlete bağımlı bir olgudur. Ulus-devletin ulusun sınırlarıyla devletin sınırlarının örtüştüğü varsayımına dayanmasını, ulusu oluşturan bireylerin kültür (hatta kimi zaman soy) bakımından türdeş olmasını, sadakat ve aidiyetlerinin tüm ulusu kapsadığına inanılan tek ve tekil bir kimliğe yönelmesini istemesi gibi kurgusal özelliklerinin etnik sorunlara zemin hazırladığı söylenebilir. Ulus-devlet, bağımsız ve tek siyasal 'birlik' ile türdeş ve tek kültürel 'kimlik' istemektedir. Çünkü ulus-devlet, bu sayede tam bir toplumsal dayanışmanın ortaya çıkacağı ve sağlam bir siyasal örgütlenmenin gerçekleştirilebileceği varsayımına dayanır. Bunun 'devletin güvenlik ihtiyacı'nın bir gereği benimsendiği de söylenebilir." 4

İzin verirseniz bu alıntıyı biraz daha sürdürmek istiyorum. Ulus devlet inşaası ile tek bir etnik kimliğin egemenliğinin abartılarak herkese üstün kılınıp diğerlerinin yok sayılması veya yok edilmesi farklı süreçlerdir. Biz ikincisini yaşıyoruz halen. Ama birincisi olsa ne olurdu diye soracak olanlar için alıntıyı sürdüreyim.

"Ulus-devletler sözü edilen bu kurguyu gerçekleştirmek için asimilasyonist bir süreç olan ulus-inşaasına çalışır. Ulus inşaası nüfusun sadakatinin kabile, bölge gibi küçük birimlerden daha büyük merkezileşmiş siyasal sisteme aktarıldığı bir süreçtir. Bu süreç bir yönüyle doğrudan ulusal bütünleşmeyi ve ulusal kimlik duygusunu geliştirmeyi, öteki yönüyle toplumdaki etno-kültürel farklılıkları en aza indirmeyi amaçlar. Yani azınlığın etnik ve kültürel kimliğini ulusal kimlik içinde eriterek çoğunlukla kaynaşması istenir.

Ulus inşaası başta bağımsızlığın sağlanması olmak üzere, ulusal birlik temelinde meşru bir yönetim kurulması, siyasal vatandaşlık, kültür standartlaştırması ile zenginlik ve değerlerin yeniden paylaştırılması gibi aşamaları içermektedir. Eğitim, askerlik ve siyasal katılım ulus inşaasının başlıca araçlarıdır.

Birincisiyle ulus bilinci, ikincisiyle vatan bilinci, üçüncüsüyle de vatandaşlık bilinci aşılanır. Ulusal bayrak, milli marş, müzeler, haritalar, heykeller, destanlar gibi ulusal kimliğin simgesel unsurları geliştirilir. Tüm bunlar için sosyolojik bir süreç olan sosyal hareketlilikten yararlanılmaya çalışılırken, aynı zamanda tek resmi dilin benimsenmesi, eğitimde, basın-yayında bu dilin kullanılması ve farklı dillerin kullanımının engellenmesi gibi plânlanmış birtakım normatif önlemler de alınır.

Süreç sonunda ādetler, diller, sadākatler gibi 'yerel'e ait her şey 'ulusal pota' içinde eritilir veya toplumun uç noktalarına, aileye ve folklora havale edilerek meşruiyetleri, değerleri, etkileri en aza indirilir. Ulus inşaası projesinde başarının ölçütü, herkesin tek bir bütün olduğuna inanması ya da Anderson’un ifadesiyle 'hayal etmesi', sadece tek ulusal kimliğe sadākat göstermesidir.

Ama ulus-devletin bu çabasına karşın, alt kimlikler ulusal kimliklere katılmada her zaman çok istekli değillerdir. Fakat buna rağmen asimilasyonist çabaların sürdürülmesi etnik sorunları kaçınılmaz kılar. Çünkü Connor’ın belirttiği gibi, asimilasyon tek yönlü bir süreç değildir. Bu tür girişimler, etnik azınlık grupları tarafından kimliklerine bir tehdit olarak algılanmakta ve onların kimlik bilincini güçlendirmektedir. Böylece devlet ile etnik azınlık arasında 'toplumlararası güvenlik ikilemi' doğmaktadır. Yani kendi kimliğini savunmak isteyen grubun çabaları, devlet ya da çoğunluk grup tarafından teritoryal ve ulusal bütünlüğüne karşı bir tehdit, devletin buna alacağı önlemler de azınlık grubu tarafından kimliğine karşı tehdit olarak algılanmaktadır." 4

Ulus devlet yaratma amacıyla yapılanlar bile görüldüğü gibi tersine tepebiliyor. Bir ulus yaratmak kolay bir şey değil, imkansız da değil. Ancak yalan yanlış istatistiklerle beslenen sahte görüntülerle bir ülkedeki topluluğu tekleştirmek hiç mümkün değil.

Türklerin sayısını yalanla artırmak olası değil, hiçbir etnisitenin sayısı yalan yoluyla artırılamaz zaten. Diyelim ki gerçekten Türklerin sayısı nüfusun yüzde 99'unu oluşturuyor, değişen ne olacak o zaman? Kişi başına düşen milli gelir yüz bin dolara mı çakacak örneğin? İnsanların tümü villa sahibi mi olacak? Tüm dünya ülkelerinin imrenerek baktığı ve çocuklarını okusun diye yıllar önceden sıraya girdiği üniversitelerimiz mi olacak? Toplam gayrı safi yurt içi hasıla 10 trilyon dolara mı çıkacak? Kentlerimizin tümünde altyapı sorununu çözmüş mü olacağız, sokakları tertemiz şehirlere mi sahip olacağız? Rüşvet ve yolsuzluk asla bilmediğimiz sözcükler haline mi gelecek? Mafya adını hiç bilmemiş mi olacağız?

Bunların hiçbiri olmayacak tabii ki.

O zaman Türkiye'de ordunun ve sistemin sahiplerinin tek bir amacı olduğu açığa çıkıyor: Egemenliğimiz yani vesayetimiz sürsün. Toplum bizim güdümümüzde olsun ve biz istediğimizi yapalım, her türlü gelire el koyabilelim, kamu mallarını çalıp çırpalım, yolsuzluklarımızın hesabı sorulmasın, buna karşı çıkan herkesi öldürelim ve hiçbir hesap vermeyelim.

Zaten yaşanan da bu, değil mi?

Nereden çıktık nereye vardık.

Ülkedeki her sorunun nedeni aslında aynı yerde düğümleniyor. Hangi konuda olursa olsun karşı çıkılması gereken şey her türlü vesayetin sona erdirilmesi olmalı özetle. Askeri vesayetin de sivil vesayetin de son bulması gerekiyor. Türkiye'de şu anda yaşadığımız vesayet ise el ele vermiş askeri ve sivil vesayet sistemi.

Yani belanın katmerlisi.

Türkiye'de hangi etnik gruptan kaç kişinin yaşadığı sorusunun bile sürmekte olan vesayet rejimiyle ilgisi vardır görüldüğü gibi. Yalnız nüfus istatistikleri değil ürün istatistikleri bile doğru değil Türkiye'de, bu benim savım. Hiçbir ürünün gerçek üretim rakamlarını bilmezsek sonuçlarıyla ilgili hesap da soramayız. Hesap sorulamasın diye uyduruk rakamlar açıklanıyor. Orada da vesayet sahiplerinin yapacağı yolsuzluklara kapı açık bırakılıyor yani...

Dönmemiz gereken yanlış sayısı o kadar fazla ki...

Son olarak hatırlatayım ki bu ülkenin Cumhurbaşkanı Gürcü asıllı, eşi hanımefendi ise Arap asıllı. Necmettin Erbakan'ın annesi Çerkez, Hayrettin Karaman Çerkez, Ethem Sancak Arap, Nureddin Nebati Arap, Melih Gökçek'in annesi Arnavut, Merve Kavakçı'nın babası Gürcü...

Sonu yok yani...

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir hafta sonu dilerim.

KAYNAKLAR

1 https://turksandarmenians.marmara.edu.tr/tr/1914-nufus-istatistigine-gore-ermeni-cemaatinin-nufusu/

2 https://medyascope.tv/2022/02/12/roj-girasun-yazdi-harika-90lardan-bir-gazete-manseti-2025de-kurt-nufusu-yuzde-50-olacak/

3 https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27deki_az%C4%B1nl%C4%B1klar#Afganlar

4 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/791544

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 29 25 1 3 64 17 78 +47
2 Fenerbahçe 29 24 1 4 76 23 76 +53
3 Trabzonspor 29 15 10 4 49 37 49 +12
4 Beşiktaş 28 14 10 4 39 32 46 +7
5 Kasımpaşa 29 12 10 7 50 51 43 -1
6 Başakşehir FK 29 12 11 6 37 33 42 +4
7 Çaykur Rizespor 29 11 12 6 33 46 39 -13
8 Antalyaspor 29 9 9 11 33 32 38 +1
9 Sivasspor 29 9 9 11 35 39 38 -4
10 Adana Demirspor 29 8 9 12 42 38 36 +4
11 Samsunspor 29 10 13 6 35 38 36 -3
12 Alanyaspor 29 8 9 12 37 42 36 -5
13 Kayserispor 29 10 10 9 36 42 36 -6
14 Konyaspor 29 7 11 11 30 41 32 -11
15 MKE Ankaragücü 29 6 11 12 34 38 30 -4
16 Hatayspor 29 6 11 12 33 40 30 -7
17 Fatih Karagümrük 29 7 14 8 33 37 29 -4
18 Gaziantep FK 28 7 14 7 31 41 28 -10
19 Pendikspor 29 6 15 8 33 61 26 -28
20 İstanbulspor 29 3 19 7 22 54 13 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 26 20 5 1 61 21 61 +40
2 Göztepe 26 17 5 4 45 15 55 +30
3 Kocaelispor 26 13 7 6 39 29 45 +10
4 Sakaryaspor 26 12 6 8 39 28 44 +11
5 Bodrumspor 26 12 7 7 34 18 43 +16
6 Çorum FK 26 12 8 6 40 25 42 +15
7 Boluspor 26 12 8 6 25 27 42 -2
8 Bandırmaspor 26 11 7 8 35 21 41 +14
9 Gençlerbirliği 26 9 7 10 29 26 37 +3
10 Erzurumspor FK 26 9 7 10 25 21 34 +4
11 Keçiörengücü 26 8 11 7 24 33 31 -9
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Tuzlaspor 26 7 13 6 26 42 27 -16
15 Adanaspor 26 8 15 3 21 38 27 -17
16 Şanlıurfaspor 26 5 12 9 17 30 24 -13
17 Altay 26 5 18 3 12 53 15 -41
18 Giresunspor 26 2 20 4 12 49 7 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 28 20 4 4 63 24 64 +39
2 Van Spor FK 28 18 5 5 45 29 59 +16
3 Bucaspor 1928 28 16 3 9 40 17 57 +23
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 29 15 5 9 42 22 54 +20
5 1461 Trabzon FK 28 15 6 7 52 29 52 +23
6 Ankaraspor 29 13 6 10 37 25 49 +12
7 Ankara Demirspor 28 13 12 3 34 31 42 +3
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 28 12 12 4 33 28 40 +5
9 Diyarbekir Spor 28 11 10 7 31 27 40 +4
10 Karacabey Belediye Spor 29 10 10 9 28 26 39 +2
11 Nazilli Belediyespor 29 10 12 7 35 46 34 -11
12 Hes İlaç Afyonspor 28 8 11 9 17 27 33 -10
13 Kırklarelispor 29 8 12 9 22 34 33 -12
14 Altınordu 28 7 11 10 31 28 31 +3
15 Serik Belediyespor 29 7 12 10 22 31 31 -9
16 Zonguldak Kömürspor 28 6 15 7 27 48 22 -21
17 Kırşehir Futbol SK 29 5 18 6 26 55 21 -29
18 Bursaspor 28 4 16 8 20 47 17 -27
19 Adıyaman FK 29 3 21 5 19 50 14 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 21 16 1 4 43 9 52 +34
2 Aliağa Futbol A.Ş. 22 15 0 7 38 11 52 +27
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 22 11 5 6 27 17 39 +10
4 52 Orduspor FK 22 11 6 5 28 20 38 +8
5 Edirnespor 21 10 7 4 34 20 34 +14
6 K.Çekmece Sinopspor 22 9 7 6 32 21 33 +11
7 İnegöl Kafkas GK 21 8 6 7 23 23 31 0
8 Artvin Hopaspor 21 7 7 7 26 20 28 +6
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 22 8 10 4 20 31 28 -11
11 Talasgücü Belediyespor 22 8 13 1 24 36 25 -12
12 Kırıkkalegücü FK 21 5 11 5 13 26 20 -13
13 Gümüşhanespor 22 3 10 9 14 33 18 -19
14 Malatya Arguvanspor 21 2 15 4 9 33 10 -24
15 Tarsus İdman Yurdu 21 2 16 3 14 48 9 -34
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Gaziantep FK vs Beşiktaş
 15/03/2024 Fatih Karagümrük vs Konyaspor
 15/03/2024 Pendikspor vs İstanbulspor
 16/03/2024 Alanyaspor vs Kayserispor
 16/03/2024 MKE Ankaragücü vs Başakşehir FK
 16/03/2024 Adana Demirspor vs Sivasspor
 16/03/2024 Beşiktaş vs Antalyaspor
 17/03/2024 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 17/03/2024 Hatayspor vs Samsunspor
 17/03/2024 Kasımpaşa vs Galatasaray
 17/03/2024 Kasımpaşa - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 17 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 17/03/2024 Trabzonspor - Fenerbahçe Fenerbahçe ligdeki son 18 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Manisa FK vs Ümraniyespor
 15/03/2024 Gençlerbirliği vs Kocaelispor
 16/03/2024 Bandırmaspor vs Eyüpspor
 16/03/2024 Çorum FK vs Manisa FK
 16/03/2024 Göztepe vs Keçiörengücü
 17/03/2024 Bodrum FK vs Boluspor
 17/03/2024 Erzurumspor FK vs Tuzlaspor
 17/03/2024 Giresunspor vs Şanlıurfaspor
 17/03/2024 Ümraniyespor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 1461 Trabzon FK vs Altınordu
 17/03/2024 Diyarbekir Spor vs Karacabey Belediye Spor
 17/03/2024 Esenler Erokspor vs Nazilli Belediyespor
 17/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankaraspor
 17/03/2024 Kırklarelispor vs Ankara Demirspor
 17/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Bursaspor
 17/03/2024 Serik Belediyespor vs Bucaspor 1928
 17/03/2024 Van Spor FK vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 17/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Kepezspor FAŞ
 16/03/2024 52 Orduspor FK vs Edirnespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor vs Kırıkkalegücü FK
 17/03/2024 Malatya Arguvanspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 17/03/2024 Mardin 1969 Spor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 17/03/2024 Talasgücü Belediyespor vs İnegöl Kafkas GK
 17/03/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Gümüşhanespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI