gaziantep escort
Metin Gülbay
  Güncelleme: 01-05-2022 09:49:00   10-12-2021 21:27:00

EĞRİ KUŞATMASINDAN MACARLAR MİLLİ ZAFER ÇIKARDI

Bir kuşatma nasıl bir ulusal kahramanlık öyküsüne dönüştürülebilir?

"Hadi canım sen de, tarih biliminde böyle şeyler olmaz" demeyin, bilimsel tarihte değil ama kurgusal tarihte evet, oluyor. İşte size bunlardan bir tanesinin hikayesini anlatacağım. Hikaye dediğime bakmayın tarihsel kayıtlardan aktaracağım tümünü.

Osmanlı'nın Eğri dediği bir yer var Budapeşte'nin 130 kilometre kadar doğusunda. Macarlar oraya Eger diyormuş. O zamanlar Habsburgların da Erlau dedikleri bir kentten söz ediyoruz. Osmanlılar bu kenti 1552 yılında kuşattı. Ancak bu kuşatma doğrudan Eğri'ye yönelik bir harekât değildi. Kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı. Macarlar bu başarısızlığa mağlubiyet diyor ki doğrudur ancak mağlubiyette kaybedilen bir yöre vardır, burada öyle bir şey söz konusu değil. Kent zaten Macarlara ait, eğer Osmanlı kuşatması başarılı olmuş olsaydı Macarlar mağlup olmuş olacaktı, ama Osmanlı'nınkine mağlubiyet demek biraz zorlama oluyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1. Viyana kuşatması, 1529 yılı.


Henk Boom Türk ve Osmanlı tarihine özel bir ilgi duyan Hollandalı bir gazetecidir. "Büyük Türk, Muhteşem Süleyman'ın İzinden 1494-1566" başlıklı yapıtı 2010 yılında Hollanda'da özgün dilinde basıldı, 2012 yılında ise Kitap Yayınları tarafından Türkçe basımı yapıldı. Boom kitabın giriş bölümünde "Benim bu çalışmam da klasik bir tarih kitabının içeriğinden daha çok tanıklığa dayalı hikayelerden oluşuyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun bazı karakteristik özelliklerine vurgu yaptığım bu kitapla aynı zamanda bu zengin geçmişi daha iyi değerlendirmeleri konusunda Türkiye'nin yetkili mercilerinin dikkatlerini çekmek istiyorum" sözleriyle nasıl bir yapıt ortaya koyduğunun ip uçlarını veriyor.Biraz sonra göreceksiniz bu kuşatma öyle önemli bir kuşatma da değildi. O dönemde büyük bir harekâtta yol üzerindeki kaleler de kuşatılır ve ileriye yönelik "çevre temizliği" yapılırdı. Bu da öyle bir kuşatma işte. Küçümsemek için söylemiyorum tabii, her kuşatma başarıya ulaşırsa zaferdir, başarısız olunursa da bir mağlubiyettir.

Kitabın Türkçe baskısının arka kapağında yazarın ağzından verilen satırlardan bir kısmını buraya alıyorum: "...16.yüzyılda yaşananlarla ilgili fikir sahibi olabilmek amacıyla İstanbul, Amasya, Konya, Budapeşte, Eğri, Peç, Mohaç, Zigetvar, Viyana, Simmering, Rodos, Tolon, Saraybosna, Mostar ve Vişegrad'a gittim. Oralarda profesörler, tarihçiler ve uzmanlarla görüştüm. Bu görüşmeler sonunda bazı önemli konularda çelişkili fikirler ortaya çıktı. Sultan Süleyman'ın asıl hedefi Macaristan'ın işgal edilmesi miydi? Yoksa amacı sabık kraliyeti, Habsburg ve Osmanlı İmparatorluğu arasında tampon devlet haline mi getirmekti? Viyana imparatorluğa katılması amacıyla mı kuşatılmıştı? Yoksa iktidar mücadelesinin irticalen oluşmuş bir göstergesi miydi?"

Boom'un kitabının 11.bölümünden yararlanarak Eğri kuşatmasının Macaristan'da yüzyıllar sonra hayalperest bir yazar tarafından kaleme alınan kurgusal bir romanda nasıl gerçek tarihmiş gibi yansıtıldığı ve Macarların da bunu heyecanla benimseyip kendi tarihlerinin övünülecek bir olayı haline getirdiklerini anlatmaya çalışacağım. Boom Türkiye'de sevilen ve saygı duyulan bir gazeteci. 2012 yılındaki  Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'na özel konuk olarak çağrıldı. 1945 doğumlu yazar Hollanda ve İspanya'da yaşıyor.

1552 Eğri kuşatması

"Eğri Macar Katolik kilisesi tarihinde erken ortaçağdan beri önemli bir kent. Bir piskopos ile ilgili en önemli haberler 1004 tarihine kadar gider... Eğri, kalenin yakınında bulunan kaplıcaları ve onu çevreleyen doğasıyla cazip bir dinlenme yeri olarak tanınıyor... Özellikle kentin sulak çevresinde bol miktarda bulunan kuşlar avlanırdı. Her ne kadar yerel şarap, doğudaki Tokay bölgesinin şaraplarıyla kıyaslanamazsa da ondan hâlâ övgüyle bahsedilir. 1552'de Türklerin kaleyi kuşatmasından sonra Macar hikayelerinde dramatik bir şekilde şarap boğa kanına benzetilmeye başlanmış. Saldıranlar, savunmacıların bıyıklarından akan kanı Macarların cesaret toplamak için içtikleri boğa kanının damlaları olarak görüyormuş... Eğri, Habsburglar, Macarlar ve Türkler arasında sürekli tartışma konusu oluyordu.

Tişört üzerine basılı 1552 Eğri savunmasını ele alan bir karikatür. Henk Boom'un kitabından alınmıştır.

Osmanlı ordusu 1552 Eylülünde Eğri kalesi önüne geldi.

Savunmanın yönetiminden sorumlu İstvan Dobó, 1551'de Türklerin bir saldırı hazırlığı içinde olduklarını duyunca hemen büyük miktarda gıda, mühimmat ve zift depolamıştı. Ahmed Paşa'nın yönetimindeki ordu haftalar önce Edirne'den yola koyuldu. Yola devam ederken Temeşvar (şimdiki Romanya kenti Timisoara) fethedildi. Ali Paşa'nın Budin'de konumlanmış birlikleri, Eğri'nin 150 km. kadar güneyinde bulunan Szolnok'un kapıları önünde Ahmed Paşa'ya katıldı. Szolnok kalesi 5 Eylülde karşı konulmadan fethedildi. Bu Dobó için büyük bir talihsizlikti, yeterli sayıda asker toplamak için çok az zamanı vardı...

29 Eylülde tabiri caizse eski kapıya ilk ciddi saldırı yapıldı. Fakat savunma direndi. Bundan sonra Türkler taktik değiştirdi ve korku saçan şahi zarb-zen toplarıyla surlara ve burçlara ateş açtı. (Şahi zarb-zen Türklerin en yaygın kullandıkları toplara verilen isimdi. Ağırlığı 143 kiloya varan bu topları iki at veya bir deve rahatlıkla çekebiliyordu.) Ateşkes sırasında Türk paşalar, yıllar önce Sultan Süleyman'ın Rodos'ta yaptığı gibi bir barış antlaşması teklif ettiler: Teslim olunması halinde savunmacılara dokunulmayacaktı. Dobó bu teklifi reddetti. Ama Dobó'nun ikinci teğmeni Hegedus bu cömert teklifin kabulünü önerince derhal idam edildi...

4 Ekimde tam bir isabetle kalenin barut mahzeni havaya uçtu. Sonuç birçok ölü ve Türklerin yeni saldırısıydı. Fakat bu hikayenin korkmaz yiğidi direnmeye devam etti. 12 Ekimde kaleye bir toplu saldırı daha yapıldı. Nafile."

Olayı anlatan yerel bir tarihçi kale öyle berbat durumdaydı ki diye yazmış, "aslında savunulacak bir tarafı kalmamıştı".

"Ve 17 Ekimde mucize gerçekleşti; Osmanlı Ordusu geri çekildi. Sefer mevsimi bitmişti. Ali Paşa Budin'e geri döndü. Ahmed Paşa Belgrad'ta kaldı."

"Dobó bunca sene erzak, zift ve mühimmat biriktirmeyi başarmışken nasıl olup da savunma için yeterince birlik toplayamadığı açıklığa kavuşmadı. Kalenin 80 bin (Osmanlı, m.g.) asker tarafından kuşatıldığı düşünüldüğünde Dobó'nun son anda çevredeki çiftçileri askere almaya çalışması insanın garibine gidiyor."

Géza Gádonyi

"Macaristan'da nereye gidersen git, her saygıdeğer kitapçıda Géza Gádonyi'nin kitaplarını bulabilirsin. Gárdonyi bu kadar harcıalem bir yazar değildi. Çeşitli gazetelerin çalışanı ve kısa öykülerin yetenekli bir yazarı olarak, 1910'da, hâlâ seçkin bir kurum olarak kabul edilen Bilim Akademisi üyeliğine kabul edildi. Ama özel hayatı bu kadar başarılı olmadı. 1885'te yaptığı evlilik 1892'de boşanmayla bittikten sonra annesiyle beraber Eğri'ye inzivaya çekildi. Burada Macaristan tarihinin en sevilen kitabının temeli atıldı: Egri csillagok. (Eğri'nin Yıldızları olarak çevrilmiş, m.g.)

1552 Eğri savunmasını gösteren bir bronz kabartma. Henk Boom'un kitabından alınmıştır.

 

Kitabın kapağındaki tanıtım yazısında '1552'deki Eğri kuşatması hayret verici bir olaydı' diye yazıyor. 'İstvan Dobó'nun komutanlığı altında küçük Macar ordusu 6 hafta süresince müthiş Türk ordusuna karşı koyarak onu utanç içinde geri çekilmeye zorladı. Dobó bu zaferin kahramanı oldu. Ancak ilginç kurnazlıklarla Türklerin moralini bozan harika patlayıcı uzmanı Gergely Bornemisza hakkında fazla bir şey bilinmiyor.'

Yayıncı Géza Gádonyi'nin kitabını 'tarih ve kurgunun ikna edici bir karışımı' olarak tasvir etti. Söz konusu kitap 'Macar edebiyatının klasikleşmiş, hem yetişkin hem de çocuklar için vazgeçilmez bir eseri' (olarak tanımlamış, m.g). Ya da George Cushing'in kitabın İngilizce baskısının önsözünde yazdığı gibi: 'Erkek çocuklara hitap eden Viktorya dönemine ait iyi bir macera öyküsü için gerekli tüm malzemeye sahip.' Sanki Oliver Twist'in erkek kardeşi Eğriliymiş gibi.

Kitap 2006'da bol izleyicisi olan bir televizyon programında Macaristan'ın en sevilen ve ne çok okunan kitabı ilan edildi. Da Vinci Şifresi'nin Macar örneği; bol bol tarih anlatılan ama her yazılanın doğru olmadığı kolay okunan bir kitap. Şunu kabul etmek gerekir ki, Gádonyi acele etmemiş ve Budapeşte, Viyana ve İstanbul arşivlerinde araştırma yapmış. Kitaptaki kahramanların çoğu, Türk asker Yumurcak dışında gerçekten yaşamış kişiler. Kitapta Yumurcak iki Macar çocuğun kaçırılmasıyla ortaya çıkar. Fakat sayfalar ilerledikçe Türklere yüklenen tüm kötülüklerin bir mecazı haline gelir. Bu o kadar ileriye gitmiş ki Macar dilinde 'Jumurdzsak' sözcüğü (Yumurcak yani, m.g.) uzun zaman düşmanı tarif eden bir küfür olarak kullanılmış.

Kurgusal tarih kitabı

Lajos heykeli: Mohaç'ta 1526'yı hatırlatan mezar taşları. Geri planda Koral 2.Lajos'un heykeli.

Beş bölümden oluşan kitapta kahraman Gergely Bornemisza ve gençlik aşkı Éva Cecey'in hikayesi anlatılıyor. Gergely, Eğri'deki Türklere karşı yapılan direnişe katılmış gerçek bir kişi, ama romantik hayatı baştan sona uydurulmuş. Aynı durum hem onun hem de Osmanlı toplarının Eğri kalesini tahrip ettiği sırada Hızır gibi yanında beliren Éva'nın kaçırılışı için de geçerli. Gárdonyi okuru onlarca sayfa boyunca 1541 Budin'in fethinden alıp, 1552 Eğri kuşatmasına kadar götürüyor. Bu noktadan sonra tarihi gerçekler, yazarın fantezisiyle tutkulu ve şanlı bir ufkun arkasına atılıyor.

...

Rivayete göre Gárdonyi'nin oğlu babasını çalışma odasının penceresinden Türklerin 1552'de fethetmeye çalıştıkları kaleyi sık sık seyrederken görüyormuş. Günün birinde oğlu Gárdonyi'nin ağzından alıntı yaparak Macarların Türk-Macar dönemindeki olayları yanlış algıladıklarını ifade etmiş. Gárdonyi güya, 'günün birinde biri olayları bu kişilerin, (direnen kişilerin) gözleriyle görmemizi, onların sözlerini ve kalp atışlarını duymamızı sağlayabilse' dermiş. Hakikaten dönemine ait gerçek bir romantik kişiliğe sahipmiş."

Gárdonyi'nin hayal dünyasına karşın gerçek hayat

Gárdonyi'nin ne kadar hayalperest bir kişi olduğunu artık biliyoruz. Yazdığı kurgu tarih kitabıyla bir kuşatmayı nasıl bir ulusun kahramanlık destanı haline getirdiğine de tanık oluyoruz. Tabii ki gerçek hayat onun dediği gibi akmamış. O'nun Eğri kahramanı Dobó 1553'te o sıralarda bir süre Habsburglara yanaşan Erdel'in dükü ilan edilmiş. Ama ihanet suçuyla birkaç yıl şimdiki Bratislava'da hapsedilmiş, daha sonra bugün Slovakya sınırlarında bulunan Leva kentine gönderilmiş ve orada da ölmüş. Pek de kahramanca bir yaşamöyküsü değil yani. Ancak yine de 2007'de mezarı bulundu ve saygıda kusur edilmedi.

Peki kitapta başka neler var gerçeğe uymayan?

Gárdonyi kitabında Macarlar için bir bozgun olan 1526 Mohaç Savaşı'nda 24 bin Macar'ın vatanı için kanını akıttığını yazıyor. Oysa Mohaç'ta savaşan tüm Macar Ordusunun toplamı 24 bin askeri içermiyordu. Üstelik askerlerin çoğu Avusturya, Bosna ve Almanya'dan gelmiş paralı askerlerden oluşuyordu.

Bornemisza ise kuşatmadan kısa bir süre sonra Türkler'in tuzağına düşerek tutsak edilmiş ve ne yazık ki asılmış. Bir roman kahramanı için kötü bir son.

Eğri'yi kuşatan Osmanlıları anlatırken de "savunmacılar, 150 bin insan suratlı kaplan, yırtıcı vahşi hayvanlar gibi gördüler, sayıları belki 200 bin idi" savında bulunan Gárdonyi'nin iddiası havada kalıyor.

Osmanlıların Eğri'yi de içeren seferine katılan asker sayısı belki 70 bindi. Tabii bunun ne kadarının Eğri'nin kuşatmasına katıldığı bilinmiyor ancak bir Macar arkeolog Laszlö, sayıyı "70 binin ancak onda biri" olarak tahmin ediyor.

Tarihçi Pal Fodor ise "Eğri'yi 200 bin Osmanlı askeri kuşattı" savı konusunda şöyle diyor: "Çok abartılmış. Osmanlı Ordusu o zaman en fazla 40 bin askere sahipti. Bütün Macaristan için geride kalan ordunun tamamı bu kadardı. Aslında üç orduydu. Eğri kuşatması başlayınca sayı epey azalmıştı. Her halükârda 30 bini geçmiyordu. O dönemde onlarca kalenin kuşatıldığını unutmamalıyız. Türkler sadece iki kere yenilgiye uğradı."

İskeletler nerede?

Kanuni: Nakkaş Nigarî'nin (Haydar Reis) yaklaşık 1560'ta yaptığı minyatürde Sultan Süleyman.

Gárdonyi'nin bir savı da kuşatmada 8 bin Osmanlı askerinin öldüğüne ilişkin. Ancak yapılan kazılarda iskeletlere rastlanmamış. Kent arkeoloğu ve Eğri kuşatmasını araştıran Laszlö Fodor "iskelet bulan bunu derhal bildirsin" demiş demesine de sonuçsuz kalmış bu çağrısı. Yapılan kazılarda 16.yüzyılda gömülmüş birkaç Macar vatandaşının cesedi bulunabilmiş. Fodor "Katedralin etrafındaki mezarlıktan çıkardığımız üç bin iskeletten ancak birinin eli kesikti. Bunun dışında 14 iskelette kılıçla açılmış yaralar tespit edildi. Bana kalırsa bu çok az. Bu da kuşatmada binlerce kişinin öldüğünü ispatlamak için yeterince delilin bulunmadığı anlamına geliyor" diyor.

Gárdonyi'nin kitabı okunması zorunlu kitap

"Gárdonyi'nin kitabı 1899'da çıktı. Bu, yaklaşık bir yüz yıl sonra Macaristan'da ilköğretim okullarında hâlâ okunması zorunlu bir kitaptır. (Alıntı yaptığım Henk Boom'un kitabı 2010 yılında yayımlandığına göre o yıla kadar zorunluydu diyebilir miyiz, bilemiyorum, m.g.) Her sınıf, okul yılı içinde en az bir kere Eğri'ye gezi düzenler."

Kitabın yayımlanmasıyla Macaristan'da ilginç bir şey oldu. Macarlar niyeyse utanç duydukları Mohaç yenilgisinin utancından kurtuldu. Oysa Osmanlı Ordusu ile Macar Ordusu 1526'da denk değildi. Bırakın birbirine yakın olmalarını, aralarında uçurum vardı. Biri gücünün zirvesinde bulunan koca bir imparatorluk, diğeri ise küçük bir devletti. Kıyaslanması büyük insafsızlık. Bugün ABD ile Türkiye'yi kıyaslamak gibi bir şey. Ancak insanlar böyle düşünmüyor demek ki. Kendi devletlerini bayağı abartılı biçimde çok kuvvetli görüyorlar.

Osmanlı'nın gözünden Eğri kuşatması

Macarlar'ın bir kahramanlık destanına dönüştürdükleri Eğri kuşatması hakkında Osmanlılar ne düşünüyordu acaba?

"Süleymanname'de Erlau adı tesadüfen Romanya'nın en batısında bulunan Temeşvar kentinin fethiyle ilgili bir minyatürde geçiyor. Kent 16.yüzyıl ortalarında Ahmed Paşa'nın önderliğindeki Osmanlı Ordusu'nun sırayla fethettiği Macar hisarlarından biriydi. Sultanlar destanında Eğri'ye ayrılmış kısım şu sözlerle bitiyor: Batı cephesindeki zaferleri Macaristan'ın kuzeyinde, stratejik bir konumda bulunan Erlau kentine yapılan başarısız saldırının gölgesinde kalıyordu.  Sultan Süleyman'ın oğlunun torunu Sultan 3.Mehmed 1596'da Erlau'yu yine de fethedecekti."

Yabancı Osmanlı tarihçilerinden Caroline Finkel Osman'ın Rüyası başlıklı yapıtında Eğri'ye değiniyor ama 1596'daki fethiyle ilgili olarak. Diğer Osmanlı tarihçileri Andre Clot ve Fairfax Downey de yapıtlarında Eğri'den söz etmişler. Ancak sözünü ettikleri Kanuni'nin 1566'da Eğri'ye giderken yolda yaşanan olaylara ve yolculuk planlarındaki değişiklikler dolayısıyla. Peki 1552'deki Eğri kuşatmasından söz ediyorlar mı? Ne yazık ki hayır.

Biz de tarihimizdeki bazı olayları (bence bazı değil haddinden fazla sayıda) abartarak anlatmayı veya dinlemeyi seviyoruz. İnsanlar kendi tarihlerinde kötü şeylerin yer almasından rahatsız oluyor. Oysa gerçekte tarih işte bu kötü ve iyi şeylerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Maalesef tüm milletlerin tarihinde hep iyi şeyler yer almıyor.

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir haftasonu dilerim.

Alıntıların tümü Henk Boom'un, "Büyük Türk" adlı yapıtının 186-216 arasındaki sayfalarından yapılmıştır., Kitap yayınevi.

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 29 25 1 3 64 17 78 +47
2 Fenerbahçe 29 24 1 4 76 23 76 +53
3 Trabzonspor 29 15 10 4 49 37 49 +12
4 Beşiktaş 28 14 10 4 39 32 46 +7
5 Kasımpaşa 29 12 10 7 50 51 43 -1
6 Başakşehir FK 29 12 11 6 37 33 42 +4
7 Çaykur Rizespor 29 11 12 6 33 46 39 -13
8 Antalyaspor 29 9 9 11 33 32 38 +1
9 Sivasspor 29 9 9 11 35 39 38 -4
10 Adana Demirspor 29 8 9 12 42 38 36 +4
11 Samsunspor 29 10 13 6 35 38 36 -3
12 Alanyaspor 29 8 9 12 37 42 36 -5
13 Kayserispor 29 10 10 9 36 42 36 -6
14 Konyaspor 29 7 11 11 30 41 32 -11
15 MKE Ankaragücü 29 6 11 12 34 38 30 -4
16 Hatayspor 29 6 11 12 33 40 30 -7
17 Fatih Karagümrük 29 7 14 8 33 37 29 -4
18 Gaziantep FK 28 7 14 7 31 41 28 -10
19 Pendikspor 29 6 15 8 33 61 26 -28
20 İstanbulspor 29 3 19 7 22 54 13 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 26 20 5 1 61 21 61 +40
2 Göztepe 26 17 5 4 45 15 55 +30
3 Kocaelispor 26 13 7 6 39 29 45 +10
4 Sakaryaspor 26 12 6 8 39 28 44 +11
5 Bodrumspor 26 12 7 7 34 18 43 +16
6 Çorum FK 26 12 8 6 40 25 42 +15
7 Boluspor 26 12 8 6 25 27 42 -2
8 Bandırmaspor 26 11 7 8 35 21 41 +14
9 Gençlerbirliği 26 9 7 10 29 26 37 +3
10 Erzurumspor FK 26 9 7 10 25 21 34 +4
11 Keçiörengücü 26 8 11 7 24 33 31 -9
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Tuzlaspor 26 7 13 6 26 42 27 -16
15 Adanaspor 26 8 15 3 21 38 27 -17
16 Şanlıurfaspor 26 5 12 9 17 30 24 -13
17 Altay 26 5 18 3 12 53 15 -41
18 Giresunspor 26 2 20 4 12 49 7 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 28 20 4 4 63 24 64 +39
2 Van Spor FK 28 18 5 5 45 29 59 +16
3 Bucaspor 1928 28 16 3 9 40 17 57 +23
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 29 15 5 9 42 22 54 +20
5 1461 Trabzon FK 28 15 6 7 52 29 52 +23
6 Ankaraspor 29 13 6 10 37 25 49 +12
7 Ankara Demirspor 28 13 12 3 34 31 42 +3
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 28 12 12 4 33 28 40 +5
9 Diyarbekir Spor 28 11 10 7 31 27 40 +4
10 Karacabey Belediye Spor 29 10 10 9 28 26 39 +2
11 Nazilli Belediyespor 29 10 12 7 35 46 34 -11
12 Hes İlaç Afyonspor 28 8 11 9 17 27 33 -10
13 Kırklarelispor 29 8 12 9 22 34 33 -12
14 Altınordu 28 7 11 10 31 28 31 +3
15 Serik Belediyespor 29 7 12 10 22 31 31 -9
16 Zonguldak Kömürspor 28 6 15 7 27 48 22 -21
17 Kırşehir Futbol SK 29 5 18 6 26 55 21 -29
18 Bursaspor 28 4 16 8 20 47 17 -27
19 Adıyaman FK 29 3 21 5 19 50 14 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 21 16 1 4 43 9 52 +34
2 Aliağa Futbol A.Ş. 22 15 0 7 38 11 52 +27
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 22 11 5 6 27 17 39 +10
4 52 Orduspor FK 22 11 6 5 28 20 38 +8
5 Edirnespor 21 10 7 4 34 20 34 +14
6 K.Çekmece Sinopspor 22 9 7 6 32 21 33 +11
7 İnegöl Kafkas GK 21 8 6 7 23 23 31 0
8 Artvin Hopaspor 21 7 7 7 26 20 28 +6
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 22 8 10 4 20 31 28 -11
11 Talasgücü Belediyespor 22 8 13 1 24 36 25 -12
12 Kırıkkalegücü FK 21 5 11 5 13 26 20 -13
13 Gümüşhanespor 22 3 10 9 14 33 18 -19
14 Malatya Arguvanspor 21 2 15 4 9 33 10 -24
15 Tarsus İdman Yurdu 21 2 16 3 14 48 9 -34
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Gaziantep FK vs Beşiktaş
 15/03/2024 Fatih Karagümrük vs Konyaspor
 15/03/2024 Pendikspor vs İstanbulspor
 16/03/2024 Alanyaspor vs Kayserispor
 16/03/2024 MKE Ankaragücü vs Başakşehir FK
 16/03/2024 Adana Demirspor vs Sivasspor
 16/03/2024 Beşiktaş vs Antalyaspor
 17/03/2024 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 17/03/2024 Hatayspor vs Samsunspor
 17/03/2024 Kasımpaşa vs Galatasaray
 17/03/2024 Kasımpaşa - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 17 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 17/03/2024 Trabzonspor - Fenerbahçe Fenerbahçe ligdeki son 18 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/03/2024 Manisa FK vs Ümraniyespor
 15/03/2024 Gençlerbirliği vs Kocaelispor
 16/03/2024 Bandırmaspor vs Eyüpspor
 16/03/2024 Çorum FK vs Manisa FK
 16/03/2024 Göztepe vs Keçiörengücü
 17/03/2024 Bodrum FK vs Boluspor
 17/03/2024 Erzurumspor FK vs Tuzlaspor
 17/03/2024 Giresunspor vs Şanlıurfaspor
 17/03/2024 Ümraniyespor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 1461 Trabzon FK vs Altınordu
 17/03/2024 Diyarbekir Spor vs Karacabey Belediye Spor
 17/03/2024 Esenler Erokspor vs Nazilli Belediyespor
 17/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankaraspor
 17/03/2024 Kırklarelispor vs Ankara Demirspor
 17/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Bursaspor
 17/03/2024 Serik Belediyespor vs Bucaspor 1928
 17/03/2024 Van Spor FK vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 17/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Kepezspor FAŞ
 16/03/2024 52 Orduspor FK vs Edirnespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor vs Kırıkkalegücü FK
 17/03/2024 Malatya Arguvanspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 17/03/2024 Mardin 1969 Spor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 17/03/2024 Talasgücü Belediyespor vs İnegöl Kafkas GK
 17/03/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Gümüşhanespor
 17/03/2024 Artvin Hopaspor - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI