gaziantep escort
Metin Gülbay
  06-01-2023 08:42:00

ESKİ TÜRKLER'DE İNANÇ GELENEK GÖRENEK 3

Hiongnu altın kabı : Moğolistan. Özel Sergi: Xiongnu, Henan İl Müzesi, Zhengzhou. WorldHistoryPics.com'da indekslenmiş fotoğraf koleksiyonundan.


Üçüncü yazıya ulaştık. Yine çok ilginç ve herkesi şaşırtacak inançlardan, gelenek ve göreneklerden söz eden alıntılar paylaşacağım. Bebekleri kötü ruhlardan korumak için yedi ve dokuz parçalı giysiler giydirmek sorunu çözüyor muydu bilemem ama Eski Türkler de tıpkı diğer çağdaşları gibi çok sayıda ilkel inançlara sahipti. Aslında di’li geçmiş zaman kullanmam biraz yanlış oldu. İslamiyet’e geçmiş olmak eski gelenek ve inançların tamamen terk edilmesini sağlamadı. Türkler eski inançlarını, gelenek, göreneklerini yeni dinlerinin içinde monte etti, tıpkı çok tanrılı inanç sistemlerine sahip diğer milletler gibi. Yani bu Türklere özgü bir durum değil. Zaten şu andaki inançlar, dinler hep eski inanç sistemlerinin yeni uyarlamasından başka bir şey değildir. Alıntılarda 20.yüzyılda Anadolu’da hâlâ yaşayan eski geleneklerden örneklere de rastlayacaksınız. Hatırlatmama gerek var mı bilmem, yazarların savları kesinleşmiş gerçekler olarak kabul edilmemelidir. Bir tanesi ilk Müslüman olan şu boydu derken bir başkası başka bir boyu gösterebilir. Dikkatinizi çekmek isterim.

Putları koleksiyonuna alan İslam hükümdarı kimdi?

“Gazneli Mahmud’un... mükemmel bir mümin olduğu söylenir, çünkü İslamiyet’i Hindistan’a kadar yaymış, pek çok kâfiri öldürmüş ve tüm putları yıkmıştır. Aslında şeriat yasalarının hiçbirine uymayan, yıktığı söylenen putlardan daha çoğunu antika merakından koleksiyonuna katan, İslam’ın erdemlerinden çok azına sahip bir hükümdardı. Arapça’nın idari dil olmasını sağlamasının nedeni milliyetçi bir Türk olarak Farsça’nın kazandığı zaferin sinirine dokunmasıydı.” 1

Putperest Teleütler kimleri artık yanlarında görmek istemedi?

“Kuznetsk Teleütleri’nin bir kısmı bundan bir müddet (1860’lı yıllardan b.n.) önce Biys İlçesi’ne göçmüş olup, şimdi Katunya boyundaki misyoner köylerinde oturmaktadır. Bu göç, Kuznetsk Teleütleri’nden bir kısmının Hıristiyanlığı kabul etmesi yüzünden vukubulmuştur, çünkü putperest Teleütler artık Hıristiyanları yanlarında görmek istememişlerdir.” 2

Renkli çaputlarla ruhları oyalamak ya da hastalık şaşırtması

“Bebeleri, hastalıklardan, kötü ruhlardan koruyacağına inanılan tılsımlı giyimlerden biri de, yedi parçalı, dokuz parçalı çocuk giysileridir. Hamile kadın, uğuruna inandığı, yedi, dokuz ayrı evden çaputlar toplar. Bu renk renk çeşitli çaputları birbirine ekleyerek özel giysiler ve yorgan, yastık, beşik bağları diker.

Böylesi giysilere, Anadolu’da hastalık şaşırtması denir. İnançlara göre, kötü ruhlar, gece çeşitli çaputlar üzerinde oyalanırken, onların renklerini birbirinden ayırmaya uğraşırken, gün ışır, kötü ruhlar kaçıp gidermiş. Böyle parçalı giysileri, hālā, gelin veya damat oluncaya kadar giyenler vardır.

Yine, çocuğu yaşamayan ana, yedi ayrı kadından bebesini emzirir ve yedi – dokuz yıl (erkek veya kız) çocuklarının saçına makas vurmaz.” 3

İlk Müslüman olan Türkler kimlerdir?

“İslamiyet, ilk büyük zaferini 10.yüzyıl başlarında Volga’nın orta bölgelerinde Türkçe konuşan Bulgarlar’da kazanır. Bu halk, Balkanlar’a göç eden ve burada Slavlaşıp Hıristiyanlaşan Bulgar konfederasyonundan ayrılan bir daldır.

Volga ve Kama ırmakları kavşağına yerleşen bu Bulgarlar bir devlet kurarlar, refahları kısmen kürk, deri ve tahıl ürünleri ticaretine bağlıdır. Ne zaman Müslüman olmaya karar verdiklerini bilmiyoruz, ama halife el Muktedir’e bir elçi gönderirler, yeni kararlarından onu haberdar etmek ve kaleler kurmak için uzmanlar ve yeni dinlerini kendilerine öğretmesi için bilim adamları göndermesini isterler. Bu isteklerinin karşılığında elçi olarak İbn Fadlan gönderilir. İbn Fadlan yolculuğunun nedenini yazdığı için övgüyü hak eder.” 4

Bayramlarda ziyaret edilen mezarların üzerine rakı dökülür!

“Bahar, şeker ve kurban bayramlarında ata mezarları ziyaret edilir. Mezarlar çiçekler, yapraklar, ağaç dalları, yel bayrakları ile yeniden donatılır. O gün, herkes, ata mezarlarının başında yer içer, mezarların üzerine kahve ve rakı dökülür. Ruhlar için meyveler, şekerler, lokumlar dağıtılır.

Mezarların üzerine de yiyecek bırakılır. Ayrıca, mezarlığın baş tarafındaki bir meydanda, bahar bayramında, genç kızlar ve delikanlılar samaha durur. O yıl evlenecek olanlar orada karar verir.” 5

Karahanlılar hangi dini inanca sahipti?

“Hoten ya da Uygur uygarlığının beşiği büyük ülkelere komşu olan Karahanlılar da barbardırlar; etnik, dil ve kültür açısından, Hıristiyanlığı kabul ettiklerine dair bilgiler olmasına karşın, hâlâ Şaman olan Karluklar ve Isık Köl’ün batısındaki Çikiller’e yakındırlar.

Moğollar gibi küçük gözlü, basık burunlu insanlar olarak betimlenirler. İslâm’ı kabul etmeden önce Manicilik’ten ve Nesturilik’ten etkilenmiş olmaları gerekmektedir, ama çoğunlukla eski bozkır dinine sadık kalmışlardır; örneğin hâlâ putlarına verilen adları kullanmaktadırlar: Buğra (damızlık-deve), Arslan (aslan). Din değiştirme öyküleri de rehber hayvan ve düşsel öğeler gibi temalar üzerine kuruludur.” 6

Şaman ve Budistleri öldüren han kimdi?

“Özbek Han’ın, Moğolların sosyal hayatında büyük bir rol oynayan Şamanların ve Budist lamalarının öldürülmesini emrettiğini biliyoruz.” 7

Hiong-nu soylusu : M.Ö. 200 ile M.S. 100 arası.

 

Kazaklar İslamiyet’e ne zaman geçti?

“Geleneklerine çok bağlı olan Kazaklar İslamiyet’e geçmeyi hep reddetmişlerdir. Buna karşın bu topluluklarda bile, 17 ve 18. yüzyıllarda oldukça geç olsa da zaferle taçlanacak Müslüman propagandası etkisini hissettirmeye başlamıştı.” 8

Kazak çocuğuna kızarsa “O Kök Soggur” der, yani Mavi Gökyüzü vursun...

“Kazak halkında İslam dini 8. yy.dan itibaren başlayarak yayıldı. Ama Kazak halkı Müslüman olarak tanınsa da İslam dininin farzlarını eski Şaman gelenek görenekleriyle birlikte sürdürmektedir. Örneğin Allah ile birlikte Aya, Güneşe, mavi gökyüzüne tapındı. Gittikleri her yerdeki türbelere tapınıp, hatta bazen yolculuk yaptıkları zaman türbelerde geceleri kalarak sabahlardı.

Bakşı, müneccimler ve falcılara inanmışlardı. Bunlardan bir örnek Kazak Devleti’nin milli bayrağı gökyüzünün renginden, mavi, Müslüman halklarında olduğu gibi yeşil değil. Kazaklar çocuklarına üzüldükleri zaman ‘O Kök soggur’ ‘Mavi gökyüzü vursun’ diye kızarak söylenir.

Kazak evlerinde duvarlarda asılı kilimlere çok rastlarsınız. Bunlar eski geleneğin izleridir. Göçebe hayat zamanında Kazaklar keçeli evlerde yaşıyorlardı. Kış aylarının ortasında ateş yakıp, yemek pişirecek ocaklar kurarlardı. Keçeden yapılan evde soğuk geçmesin diye keçe döşemişlerdir. O zamanlar bu gerekli idi. Şimdi yaşamın değişmesine rağmen bu geleneğin kalıntılarına rastlanmaktadır.

...

Kazaklar kış günleri kar buz durmayan yüksek yerlerin eteklerinde kulak boyunu sıcak tutan tumak, bağdaş kurup oturmak için geniş paçalı şalvar, üzengiye uygun istik giyer. Oturacağı yeri geniş, içi keçeden dikilen çarıklı çizmeler giyip, ilkbaharda içi keçeden dikilen ak kalpak, üstünde yünden örülen kaftani vardır. Eti tuzlayarak kurutmak, koyunun karnında tuzlanarak, saklanan yağ, tarıdan kaynatılarak kavrulup yapılan, belde düğümlenen kemik, süzmeyi, kaynatıp kurutulan kurt, kazı-karta yapma geleneğinin hepsi göçebe hayatından alınan ādetlerdir. Bu söylenenlerin hepsi Kazaklar’la beraber yaşayarak geldi.” 9

İsveç’teki Türkler’de Şamanist adetler sürüyor...

“Antropolog Lisbeth, Sachs 1970’lerin sonunda ilk kuşak göçmen Kulu kadınlarının İsveç sağlık koruyuculuğu ile ilişkisini incelemiştir.

Bu bölgede ortaya çıkan ciddi kültürel çatışmayı tanımlamıştır. Kadınların hastalık düşüncesi İsveçinkine uymamaktadır, bu yüzden İsveç’teki sağlık koruyuculuğuna güvenmemektedirler.

Bunun yerine tıbbi problemlerini Türkiye’de geleneksel halk hekimliği yöntemleriyle çözmeyi tercih etmişlerdir. Hocaların, ocakların gücüne güvenirler, yatırları ziyaret ederler ve nazarlık ve muskalarla korunurlar. Büyü, nazar, cin, peri, al karısının tehlikeli gücüne inanırlar.

Genç kadınların doğum kliniğine kendilerini koruması için birlikte bir Kuran, bir nazarlık, bir çift makas ve kocalarının elbiselerinden bir parça götürdükleri olmuştur.

Gece boyunca ışıkların açık kalmasına önem verirler.

Tüm bunlar yeni annelerin albasmasından ölmelerine sebep olan kötü bir varlık olan al karısının korkusuyla yapılır. (Sachs 1983: 146-147). En azından ikinci kuşak genç kadınlar arasında olmasa bile durumun bugün de aynı olduğundan şüpheliyim.” 10

Samaniler’in Kuran dışında yasa kitabı vardır!

“Tamamen dinsel bir yapılanma içinde olan bu toplamda (Samaniler’de, b.n.) öğretim yalnızca din içerikli değildir, iktidara karşın güçlü akılcı akım vardır. Tarım için bir kanun kitabı çıkarılır: Kitab el-Kuniy (Kanallar Kitabı) iki yüzyıl yürürlükte kalır.

Suyun paylaşımında çıkan kavgalar göz önüne alınınca bu kadar süre yürürlükte kalmaları şaşırtıcı değildir. Ama bu duyulmadık bir uygulamadır, çünkü Kuran dışında yazılı bir kanun uygular.” 11

Adağı rakılı, şaraplı bir eğlenceyle yemek...

“Hamzababa türbesi çevresinde yer alan bu inançlar, dileklerin yerine gelmesi sonucunda Hamzababa için adak sunulması ile son bulmaktadır.

Adak genellikle bir koyun olmakla birlikte, horoz, keçi, inek gibi hayvanlar da olabilmektedir. Burada amaç kan akıtmaktır. Akan kan kutsal sayılmakta, üzerine basılmamaktadır. Bu amaçla köyde kurulan dernek tarafından bir kesimhane yapılmıştır. İsteyenler burada görevli olan kasaptan da yardım alabilmektedirler.

Kesilen hayvan yüzüldükten sonra derisi derneğe bırakılmaktadır. Etin büyük bir kısmı o gün tüketilmektedir. Adak sahipleri etleri, ya köy meydanındaki ya da özel şahısların bahçelerinde yaptıkları ocaklarda pişirmektedirler. Geriye kalan etler çoğunlukla köy sakinlerine dağıtılmaktadır.

Etler haşlanıp kavrulduktan sonra masalar kurulmakta, genellikle rakı ya da şarap gibi alkollü içeceklerle birlikte tüketilmektedir. Bu arada müzik eşliğinde kadın erkekli gruplar halinde dans edilmektedir.” 12

Ölülerin vücutları döğünlerle süslenirdi...

“Pazırık’ta bulunan cesetlerin vücutlarının yapılan döğünlerle süslendiğini görüyoruz. Ekseri cesetlerde, vücudun hem ön ve hem de arka kısımları baştan aşağıya kadar döğünlenmişti. Ayrıca mumyalanan ölülerin derisi T şeklinde açılmış ve sonra da dikilmişti. Bu hadiselerin neyi ifade ettiğini bilmiyoruz. (Rudenko) Adalelerin çıkarılmış olması çok muhtemeldir.” 13

“Gelin başına sadakat simgesi olarak turna tüyü takılır”...

“Kuğu gibi eşine sadık bir kuş cinsi olan, eşini kaybedince yeni bir eşi çok zor kabul eden Turna(nın) tüyü Gaziantep’te Barak gelin başında kullanılmaktadır. Bu tüyler belki de bir sadakat simgesi olarak seçilmiştir.

Anadolu’da insanlara isim olarak verilen, hatta lakapları turna olan ailelerde ruhun timsali vardır (Durnalar, Durnazadeler v.b.)

Birçok yerleşim yerinin de adı bu güzel su kuşundan alınmıştır. Turna deyimlerimize de girmiş, türkülerimize hatta ilmik ilmik işlenen kilimlerimize bile konu olmuştur. Yapılan araştırmalar Hun devrinden beri tanrılar ve hayali-manevi varlıkların kanatlı olarak da tasavvur edildiklerini bize göstermektedir. (Şükrü Elçin)

Kuşlar içinde konumuzu teşkil eden su kuşu turnanın, Türkler’de Gök Tanrı tasavvuru dışındaki ilahlardan biri olarak hikmet sahibi ruhu temsil ettiği kabul edilmektedir. Prof. Eberhard, milattan önce iki bin yıllarında yaşamış proto-Türk olmaları ihtimal dahilinde bulunan Chonlar’da su kuşu motifi içinde hakim turnanın yaşadığına işaret edilir. Masao Mori, Türkler’in ataları sayılan Tie-le’ler vasıtasıyla Ting-lingler’e atfedilen geyikli alp abidelerinde turnanın yer aldığını söyler. (Elçin, 1983:81)” 14

Ölenin mezarının üstüne ev inşa etmek

(Şamanlıkta) “Sungunun en özgün şekli kımızın ve kısrak sütünün atın, evin ve toprağın üzerine dört bir yana serpilmesidir. Türkler mezar üzerinde içinde ölenin tasvirini ve yaşarken iştirak ettiği savaşların temsillerini yıllıklarına göre resmeden bir ev inşa etmektedirler.” 15

Hazarlar yöneticiler Musevi, tüccarlar Müslüman halk şamanistti

“Hazar Kağanlığı’nın önemli bir özelliği, kağanlıkta tam bir din hoşgörüsünün hüküm sürmesiydi. Hazar Halkı’nın büyük kısmı şamanlığa mensup olup, eski Türk dinini devam ettirmişlerdi. Fakat üst tabaka, kağan, beyler ve saray erkânı Yahudi dinindeydiler. İslamiyet de yaygındı. Bilhassa tüccar zümresinin Müslüman olduğu bilinir. Hıristiyanlar da az değildi.

Hazar Kağanlığı’nın tarihinde Hazar üst tabakası, yani kağan ve etrafındakilerin Yahudiliği kabul etmiş olması dikkat çekicidir. Hazarlar’ın üst tabakasının Museviliği kabul ederken, siyasi düşünceyle hareket etmiş olmaları akla çok yakındır.

Komşuları olan Bizans’ın Hıristiyanlığı ve diğer büyük komşusu Abbasiler’in Müslümanlığı karşısında, Hazar beylerinin, büyük dinlerden üçüncüsü olan Museviliği benimsemekle, Bizans ve Abbasiler’in siyasi nüfuzlarından uzak kalacaklarını düşünmüş olmaları mümkündür.

Aynı Hazarlar gibi, Bulgarlar da komşusu Ruslar’ın nüfuzundan uzak kalıp, bağımsız yaşamak için, Müslümanlığı kendiliğinden siyasi amaç gereği kabul etmişlerdir. Abbasiler nasıl olsa uzaktı… Ama bunun sonu… Tatarlar (Yazar Bulgarlar demek istiyor.), Hıristiyanlığa karşı bir dinde oldukları için Korkunç İvan tarafından acımasız bir şekilde cezalandırılacaktır.

Hazar Devleti’nde yaşatılan inançların farklılığı kadar, bu devlette yaşayan insanların mensup olduğu boylar da farklıydı: Uygur, Hazar, Bulgar, Peçenekler.

İstanbul’u kuşatan Arap ordusuna karşı Bizans, Hazarlar’dan yardım istemiştir (718).

Bizans’ın yardımına koşan Hazarlar, Araplar’ın hıncını üzerine çekmişti. Arap-Hazar düşmanlığı hiç eksilmemiştir. Hıristiyan Bizans’la Müslüman Araplar’ın Museviler’e karşı yaptıklarını, Hazar hanları karşılıksız bırakmamış, bir ara, İtil’deki camiin minaresini yıktırarak müezzinini öldürtmüştür.

Seyid İbn Emir el-Haraşi, Maslama ve Mervan bin Muhammed adlı Arap komutanlarının başında bulunduğu Arap ordusu, 8.yüzyılın başlarında Hazarlar’a karşı bütün şiddetiyle saldırıya geçer.

Hazar kağanını Müslümanlığa zorlar. Fakat Arap yayılmacılığına, hilesine, zalimliğine karşı direnen Hazarlar, İslam’ı kabul etmemekle beraber, Doğu Avrupa’yı bu Arap vahşetinden korumuştur.

Hıristiyan Bizans’ın Hıristiyan Rus ile birleşip, güvenilir müttefiki olan Musevi Hazarlar’a saldırmasının din farkından kaynaklandığı şüphesizdir. Çoğu zaman inanç sorunu, çıkar kaygılarını unutturabilir. Çünkü inanç farkı, insanlar ve toplumlar arasındaki barışmaz en derin düşmanlığı doğuran tek amildir. Dinler veya dine benzer değişmez inançlar, insanlığı her zaman kavgalara, huzursuzluklara sürüklemiştir.” 16

Ben Metin Gülbay, herkese keyifli bir hafta sonu dilerim.

KAYNAKLAR

1 J.P.Roux, Orta Asya, S. 249

2 W.Radloff, Sibirya’dan 1.Cilt, S.205

3 Sabiha Tansuğ, Anadolu Yaşamında ve Giyiminde Şaman İzleri, 5. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Maddi Kültür Seksiyon Bildirileri 1997

4 Roux, Orta Asya, S. 242

5 Tansuğ, Anadolu Yaşamında ve Giyiminde Şaman İzleri, 5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Maddi Kültür Seksiyon Bildirileri 1997

6 Roux, Orta Asya, S. 244

7 A.Yu.Yakubovskiy, Altın Ordu ve Çöküşü, S.99

8 Roux, Orta Asya, S. 380

9 Prof. Dr. Dosmuhamed Kişibekov, Doç.Dr.Timur Kişitekov, Kazak Geleneğinde Göçebelik İzleri, Gelenek Görenek İnançlar, 5. Milletlerarası Türk Kültürü Kongresi (1996), Seksiyon bildirileri, S.289

10 Jitka-Jakmyr Zamrazilova, İsveç’te Popüler Türk Kültürü, Türk Halk Kültürü Araştırmaları 1996, S.183

11 Roux, Orta Asya, S. 235

12 Hakan Sinan Mete, Hamza Baba Türbesi Etrafında Oluşmuş Halk İnançları, Türk Halk Kültürü Araştırmaları 1996, S.128-129

13 Bahaeddin Ögel, İslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, S.68

14 Mücella Kahveci, Anadolu’da Tüylerle Hazırlanan Gelin Baş Giyimlerinden Bazı Örnekler,  5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi, Maddi Kültür Seksiyon Bildirileri, 1997

15 Sevgi Babaoğlu, Türk Mitolojisinin Halk Motiflerine Etkisi, 5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi, Maddi Kültür Seksiyon Bildirileri, 1997, S.74

16 İklil Kurban, Yaşlı tarihin Yankısı, S.41-42

 

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 37 32 2 3 89 25 99 +64
2 Fenerbahçe 37 30 1 6 93 31 96 +62
3 Trabzonspor 37 20 13 4 65 48 64 +17
4 Başakşehir FK 37 17 13 7 51 41 58 +10
5 Beşiktaş 37 16 13 8 51 45 56 +6
6 Kasımpaşa 37 15 14 8 60 64 53 -4
7 Alanyaspor 38 12 10 16 53 50 52 +3
8 Sivasspor 37 13 12 12 45 53 51 -8
9 Çaykur Rizespor 37 14 15 8 48 56 50 -8
10 Antalyaspor 38 12 13 13 44 49 49 -5
11 Adana Demirspor 37 10 13 14 52 55 44 -3
12 Samsunspor 38 11 17 10 42 52 43 -10
13 Kayserispor 37 11 14 12 43 55 42 -12
14 Gaziantep FK 37 11 18 8 49 57 41 -8
15 Konyaspor 37 9 14 14 39 50 41 -11
16 Fatih Karagümrük 38 10 18 10 49 52 40 -3
17 MKE Ankaragücü 37 8 13 16 44 48 40 -4
18 Hatayspor 37 8 15 14 43 52 38 -9
19 Pendikspor 37 9 18 10 42 72 37 -30
20 İstanbulspor 37 4 26 7 27 74 16 -47
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 25/05/2024 Sivasspor vs Kayserispor
 26/05/2024 Adana Demirspor vs Başakşehir FK
 26/05/2024 Fenerbahçe vs İstanbulspor (H:1)
 26/05/2024 Hatayspor vs Çaykur Rizespor
 26/05/2024 Kasımpaşa vs Beşiktaş
 26/05/2024 Konyaspor vs Galatasaray
 26/05/2024 Pendikspor vs Gaziantep FK
 26/05/2024 Trabzonspor vs MKE Ankaragücü
 18/05/2024 Kayserispor 2 - 2 Konyaspor
 18/05/2024 Gaziantep FK 3 - 1 Fatih Karagümrük
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 Hük. Bursaspor 3 - 0 Van Spor FK
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI